Nieuwe editie van Silva: september 2020

De nieuwe editie van onderzoekstijdschrift Silva is verschenen! In dit tweede nummer van Silva (pdf) speciale aandacht voor het Bossche carnaval en de pokkenuitbraak van 1896, de eerste schutsluis te Crèvecoeur (1701-1747) en over ‘wonderlijcke teeckenen’ die zich in ’s-Hertogenbosch zouden hebben afgespeeld.

Onderwerpen

Carnaval zit diep in het DNA van de Bosschenaar, maar door de coronacrisis staat de editie van 2021 onder druk. Dat is niet de eerste keer. Rob van de Laar laat zien hoe het pokkenvirus in 1896 het carnaval bedreigde.

Hans Willems en Bram Steketee leggen uit hoe de expansiedrift van Lodewijk XIV in de 17e eeuw aanleiding was om de defensie van ’s-Hertogenbosch te versterken. In geval van nood konden grote gebieden onder water worden gezet. Om de stad ook dan te kunnen bevoorraden werd in fort Crèvecoeur een schutsluis gebouwd, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Lianne van Beek bespreekt ‘wonderlijcke teeckenen’ die zich in ’s-Hertogenbosch zouden hebben afgespeeld. Van Beek scheidt de feiten van de fi ctie en gaat op zoek naar de ware aard van een curieus pamflet. 

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt ieder kwartaal en wordt digitaal gepubliceerd op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!


De cover van Silva - September 2020.