Nieuwe editie van Silva: maart 2021

De nieuwe editie van onderzoekstijdschrift Silva is verschenen! In dit eerste nummer van 2021 (pdf) speciale aandacht voor onverklaarbare op hun kop begraven potten in Bossche huizen, de Bossche kunstenaars Everts en vis in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne tijd.

 

Onderwerpen

Historisch onderzoek gaat altijd over het ontdekken van het verleden. Deze aflevering van Silva leest zelfs haast als een detective. In het openingsartikel proberen Ronald van Genabeek en Ranjith Jayasena het mysterie op te lossen van op hun kop begraven potten in veertiende-eeuwse Bossche huizen.

Daarna achterhaalt Jac. Biemans de ware identiteit van de tekenaar van de illustraties voor Beschrijving der Stad ’s Hertogenbosch van Johan Hendrik van Heurn. Had hij nou wel of geen handen?

Het nummer sluit af met een artikel van Amy van Saane over het belang van vis in de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Welke vis werd duur betaald en door wie? Daarvoor gebruikt ze ichthyo-archeologisch onderzoek, een ondergeschoven kindje binnen de Nederlandse historische archeologie.

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt ieder kwartaal en wordt digitaal gepubliceerd op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!


De cover van Silva nummer 1, maart 2021 (pdf).