Nieuwe editie van Silva: juli 2023

De nieuwe editie van het onderzoekstijdschrift Silva van Erfgoed 's-Hertogenbosch is verschenen! In dit nummer lees je over de bouw van het Groot Gasthuis op een nieuwe locatie, halverwege de vijftiende eeuw en over de beeldvorming van de cultus rondom het Bossche Mariabeeld in de Middeleeuwen en de negentiende eeuw. Bekijk en download Silva Juli 2023

Onderwerpen

Twee onderwerpen vullen, samen met het nodige beeldmateriaal, deze zomereditie van Silva.

Ton Kappelhof gaat in op de verplaatsing en de bouw van het nieuwe Groot Gasthuis. Die gebeurtenissen namen vrijwel de gehele tweede helft van de vijftiende eeuw in beslag. Inschakeling van de paus in Rome bleek nodig. Dat moet een hele operatie geweest zijn. 

De beeldvorming rondom de Zoete Lieve Moeder wordt door Lianne van Beek aan de orde gesteld. Zij laat zien dat de cultus rondom het Bossche Mariabeeld van meet af aan gericht was op de gewone man en vrouw. Daarbij is nooit sprake geweest van concurrentie met de meer elitaire Illustere Lieve Vrouwebroederschap. Ons beeld van deze middeleeuwse devotie sterk is beïnvloed door gebeurtenissen in de negentiende eeuw.

 

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!