Nieuwe editie van Silva: december 2023

Onderwerpen

Marloes Rijkelijkhuizen ontrafelt het mysterie dat verbonden was met een ivoren voorwerp dat in 1988 werd opgegraven bij bouwwerkzaamheden aan de Zuidwal. Het blijkt te gaan om een fragment van een polsbeschermer, in vroeger tijden een vast onderdeel van de uitrusting van handboogschutters. Omdat het hier gaat om persoonlijke eigendommen, laten de polsbeschermers die bewaard bleven een grote diversiteit zien. Een vergelijking van het fragment uit ’s-Hertogenbosch met andere polsbeschermers wijst op een datering in de zestiende eeuw.

De tweede bijdrage in deze aflevering is van de hand van Jos Wassink, die een relatief onbekende instelling beschrijft die zich bevond in een gebouw dat veel lezers wel zullen kennen. Tegen het einde van de negentiende eeuw verrees aan de Sint-Janssingel de Van Lanschot Stichting, waar werd voorzien in de huisvesting en verzorging van rooms-katholieke bejaarde vrouwen. Zij moesten ongehuwd of weduwe zijn. De Stichting was een initiatief van de bekende familie Van Lanschot, die er steeds nauw bij betrokken zou blijven. In de twintigste eeuw raakte de Stichting organisatorisch meer en meer verweven met het naastgelegen klooster Mariënburg. Met de invoering van de AOW in 1957 kwam er een einde aan het bestaansrecht van deze liefdadigheidsinstelling.

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!