Nieuwe editie van Silva: april 2024

Onderwerpen

In het eerste artikel neemt Fike van der Burght u mee naar Orthen, dat in de ontstaansgeschiedenis van onze stad zo’n prominente rol speelt. In latere eeuwen lagen de inwoners geregeld in de clinch met het Bossche stadsbestuur, dat niet altijd voldoende oog had voor de eigenheid van Orthen. In de negentiende eeuw hebben de ‘Orthense Verwikkelingen’ ertoe geleid dat deze buurt als afzonderlijke ‘afdeling’ in de gemeente ’s-Hertogenbosch tot op de dag van vandaag een bijzondere positie inneemt.

In de laatste aflevering van de vorige jaargang las u al de bijdrage van Jos Wassink over de Van Lanschot Stichting, een in 1894 gesticht particulier tehuis voor oudere dames. In een nieuw artikel gaat Jos Wassink dieper in op de vrouwen die er hebben gewoond. Hij gaat onder meer op zoek naar een antwoord op de vraag of het tehuis inderdaad werd bewoond door voormalige werkneemsters van de Van Lanschots, zoals bij de oprichting de bedoeling was.

Een heel bijzonder fenomeen in de stedenbouwkundige geschiedenis van ’s-Hertogenbosch wordt beschreven door Annalies de Graaf. Precies veertig jaar geleden werden in Maaspoort de eerste van uiteindelijk vijftig bolwoningen opgeleverd. De Graaf laat zien dat de mens centraal stond in het ontwerp van deze opvallende woningen, die alleen in ’s-Hertogenbosch te vinden zijn. De totstandkoming van dit project kende zoveel obstakels dat het achteraf gezien een wonder mag heten dat de bolwoningen er gekomen zijn. Sinds 2022 zijn ze aangewezen als gemeentelijk monument. 

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!