Nieuwe editie van Silva: december 2022

Onderwerpen

Silva hult zich deze editie in dickensiaanse sferen, passend bij de donkere tijd van het jaar. Ton Sliphorst neemt ons mee naar bouwblok 5.3, een deel van de Hinthamerstraat en de straatjes erachter. In de negentiende eeuw was het leven er zwaar en kort. Met een vernieuwende methode onderzocht Ton de plaatselijke sociale verschillen. In zijn artikel laat hij zien dat sociale ongelijkheid niet een aangelegenheid was van geïsoleerde personen of gezinnen, maar van hele netwerken van mensen die samen hetzelfde lot deelden.

Ook het openingsartikel van Martin de Brouwer roept een grimmige stemming op. In de zestiende eeuw terroriseerde een roversbende de Meierij. Dat deze bende aan de verkeerde kant van de wet stond was duidelijk, maar was er nou ook sprake van een foute schout?

Tot slot traceert Hildo van Engen de herkomst van het verhaal dat Heusden niet alleen ouder is dan ’s-Hertogenbosch, maar ook dat de Heusdenaren in de twaalfde eeuw tot twee keer toe de jonge nederzetting met de grond toe gelijk hebben gemaakt. Wat is hiervan waar? 

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!