Narrenfluitje gevonden op het KPN-terrein

Archeologen hebben in de Bossche binnenstad voor het eerst een narrenfluitje gevonden. Het kleine fluitje met een zeer expressieve narrenkop lag tussen afval uit de 16e eeuw. Bijzonder is dat de vondst gedaan is op het bouwproject Amadeiro, dit kan vast geen toeval zijn.

Narrenfluitje in opgravingsput

Archeologisch onderzoek

De archeologen van onderzoeksbureau BAAC voeren op dit moment onderzoek uit op het terrein aan de Oude Hulst-Weversplaats. Hier bevond zich oorspronkelijk een zandkop waarop al zeker vanaf de 14de eeuw bewoning was. De huizen lagen aan een route die gevormd werd door de Beurdsestraat, Weversplaats, Oude Hulst en de Jorisstraat die zo samen de verbinding vormde tussen de Vughterstraat en de Verwersstraat.

Narrenfluitje

Op het achterterrein van de huizen hebben de archeologen een afvalpakket gevonden daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw. De meest bijzondere vondst hieruit is een klein fluitje gemaakt van steengoed. Bijzonder is dat het fluitje geboetseerd is in de vorm van een zeer expressieve narrenkop.

De nar is goed herkenbaar aan zijn narrenkap en de grimas op zijn gezicht. Aan de achterkant bevindt zich een klein steelvormig mondstuk waarop geblazen kon worden. Het mondstuk is voor een deel afgebroken. Het fluitje is een product dat gemaakt werd in Raeren. Dit ligt nu in Belgiƫ, vlakbij de stad Aken. Raeren was vanaf de late 15de eeuw een productiecentrum van vooral steengoed kannen die over een groot gebied verkocht werden. De fluitjes waren een ondergeschikt bijproduct.

Nar op de Sint-Jan

De voorstellingen van narren waren in de 16de eeuw heel populair en zijn veelvuldig te vinden in grafische afbeeldingen uit die periode. Met name deze afbeeldingen hebben ervoor gezorgd dat de narren ook voor allerlei andere kunstuitingen gebruikt werden. Zo kennen we uit dezelfde periode ook een luchtboogbeeld van de Sint-Jan dat ons een op een doedelzak spelende nar toont.

Narren waren vooral populair, omdat zij hooggeplaatste personen als vorsten maar ook de geestelijkheid met hun grappen voor gek konden zetten. Aan het hof werden ze zelfs door de vorst zelf aangesteld. Naast de grappen en grollen die ze maakten, werden ze ook als raadgevers gezien voor de vorsten.

Meer info

Doedelzakspelende nar van de Sint-Jan
Doedelzakspelende nar van de Sint-Jan