Monumentenplaquette voor Pompen & Verlouw

De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch reikt jaarlijks een plaquette uit aan een ondernemer of particuliere pandeigenaar die met respect voor de monumentale waarde, een pand een nieuwe functie heeft gegeven. Dit keer werden de initiatiefnemers van de herbestemming van Pompen & Verlouw in het zonnetje gezet. Dat gebeurde op 28 maart met toespraken van wethouder Huib van Olden en Yvonne Moerman, voorzitter van de Kring Vrienden.

Aan het einde van de Vughterstraat ligt het voormalige garagebedrijf van N.V. autohandel Pompen & Verlouw. Een gedeelte van het complex is aangewezen als rijksmonument. Het vormt samen met enkele uitbreidingen een bijzondere aaneenschakeling van industriële architectuur aan de rand van de binnenstad. Na jaren van leegstand is het complex gerestaureerd en heeft het een duurzame nieuwe functie gekregen.

Initiatiefnemers 

Het pand wordt nu gebruikt door een viertal jonge energieke ondernemers te weten; Lotte Landsheer met Cor Unum, Andriette Dobbelsteen met DRT Vloeren / Gietvloeren, Marco van Rosmalen met Mister Design en Jean-Paul Termaat en Monique Hew met Restaurant Pompen en Verlouw. Waardering is uitgesproken aan de initiatiefnemers op de manier waarop zij zijn omgegaan met de indeling van het gebouw om hun dromen waar te maken en hun commerciële activiteiten tot bloei te laten komen.

Restauratie en herbestemming

Het complex is fraai gerestaureerd en herbestemd in nauw overleg met Erfgoed 's-Hertogenbosch. Inwendig toont het garagebedrijf nog zijn oorspronkelijke indeling met onder andere het directie- en administratiekantoor. In de hal spingen de stalen vakwerkspanten met lichtstaat in het oog naast de originele betegeling en het personeelsloket.

Het gebouw is technisch aangepast waarbij ook het duurzaamheidaspect is meegenomen. Tegelijkertijd is de historie van het gebouw zo veel mogelijk intact gelaten. In de gebouwen zijn op allerlei plekken de sporen van het garagebedrijf nog zichtbaar. Daardoor is het nu, in combinatie met de nieuwe functies, een zeer bijzonder geheel en aanwinst voor de stad. 


N.V. Autohandel Pompen & Verlouw in 1952.