Monumentenonderscheiding voor Ton en Ineke Meulman

Ton en Ineke Meulman hebben de Monumentenonderscheiding 2019 ontvangen. Dat is 11 september bekendgemaakt tijdens de Bossche Monumentenavond.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg. Het is bedoeld voor personen of organisaties die zich in de afgelopen jaren in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud van monumenten en de monumentale omgeving in ’s-Hertogenbosch en directe omstreken.

Als drijvende kracht achter uitgeverij Adriaan Heinen maakte Ton Meulman talrijke publicaties mogelijk over de stad ’s-Hertogenbosch, over zijn monumenten en monumentale verleden. Met bestsellers als 'De St.-Jan van ’s-Hertogenbosch', 'De Binnendieze van ’s-Hertogenbosch', 'de Bossche Canon' en 'het Bosch Woordenboek'. Maar ook allerlei meer specialistische werken zoals het boek over de meerstemmige muziek bij de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en het monumentale meerdelige werk over de grafzerken in de St.-Jan.

Huys van Boxtel

Hoewel de uitgeverij Heinen sinds enkele jaren niet meer bestaat is aan dat rijtje vorig jaar een nieuw werk toegevoegd: Huys van Boxtel en zijn buren. Acht eeuwen bouwen en wonen in een Bossche stadswijk. Een boek, dat niet alleen gaat over dat ene huis aan de Postelstraat, maar ook over de aanliggende huizen en hun bewoners.

Ton en Ineke Meulman zijn sinds enkele jaren zelf de eigenaren en bewoners van dit huis. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de zorgvuldige restauratie, het behoud en de regelmatige openstelling voor het geïnteresseerde publiek.

Zowel de zorg voor één van onze fraaie monumenten in de stad én de bevordering en verspreiding van onze kennis over dat monument, gaan bij Ton en Ineke Meulman hand in hand. Daarom verdienen zij volgens de Stichting 's-Hertogenbosch Monumentenzorg de Monumentenonderscheiding 2019.