Met een muisklik naar een monument

Vanaf vandaag is de nieuwe interactieve kaart van monumenten in de gemeente ’s-Hertogenbosch online. De kaart biedt via een muisklik toegang tot uitgebreide informatie over de gemeentelijke en rijksmonumenten. Ook alle archeologische monumenten, beschermde gebieden en onlangs nieuw aangewezen monumenten kun je er vinden. De kaart heeft duidelijke kleuren die ook zichtbaar zijn voor slechtzienden.

Interactieve monumentenkaart gemeente 's-Hertogenbosch.
Een interactieve monumentenkaart voor de gemeente 's-Hertogenbosch.

Makkelijk zoeken

De nieuwe kaart maakt het mogelijk de actuele status van een monument te bekijken. Dat kan door een adres in te tikken of op de kaart te klikken. Per pand of terrein kan aanvullende informatie worden opgehaald. De kaart biedt actuele informatie door verbinding met het rijksmonumentenregister en het gemeentelijk register van alle monumenten.  De beschrijvingen van de gemeentelijke monumenten zijn opgenomen en er is aanvullende historische informatie beschikbaar via de Bossche Encyclopedie. Gegevens als architect, bouwjaar, datum van aanwijzing en status zijn nu makkelijk terug te vinden.

Meer dan 1100 monumenten

De kaart is ontwikkeld door samenwerking van Erfgoed ’s-Hertogenbosch met collega’s van Informatie Management van gemeente ’s-Hertogenbosch. Met de nieuwe interactieve kaart zijn alle beschermde monumenten, gebieden en archeologische terreinen overzichtelijk op één kaart terug te vinden. Bovendien is er veel aanvullende informatie beschikbaar. ’s-Hertogenbosch heeft ruim 600 gemeentelijke monumenten en 540 rijksmonumenten (gebouwde). Daarnaast zijn er nu 16 archeologisch beschermde terreinen in de gemeente. Nog eens 16 terreinen en 8 gebouwen zijn in voorbescherming en in afwachting van de monumentenstatus.

De nieuwe interactieve monumentenkaart is te bezoeken via erfgoedshertogenbosch.nl/monumentenkaart