Maand van de Geschiedenis 2018

De maand oktober is de Maand van de Geschiedenis in Nederland. Ook Erfgoed ’s-Hertogenbosch doet mee aan dit grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met andere organisaties brengen we (de Bossche) geschiedenis onder de aandacht.

Maandag 1 oktober tot en met woensdag 24 oktober

Stuk van het Jaar 2018

Vanaf 1 oktober presenteren alle deelnemende archieven hun archiefstuk op de website van 'Stuk van het Jaar' en kan er gestemd worden. De verkiezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Opstand’. Aan het einde van de Maand van de Geschiedenis wordt hét Stuk van het Jaar 2018 bekendgemaakt. Erfgoed 's-Hertogenbosch zendt een bijzonder document in met geheimschrift uit de Tachtigjarige Oorlog. Geef je stem via de website van Stuk van het Jaar!

Dinsdag 2 oktober tot en met zondag 28 oktober

Expositie ‘Jan Sluijters Oorlogsprenten 1915-1919’

Museum Slager, Choorstraat 8
Geopend op dinsdag t/m zondag van 13.30-17.00 uur

Expositie met de oorlogsprenten van Bosschenaar Jan Sluijters uit de collectie van Museum De Fundatie in Zwolle. Bij de expositie is ook een catalogus verkrijgbaar.
Entree 7,00 euro;  Kinderen tot 12 jaar gratis;  Museumkaart gratis

Zaterdag 6 oktober

Workshop archiefbeheer voor kleine verenigingen en stichtingen

Stadsarchief, Bloemenkamp 50
10.00-12.00

Het beheren van een archief van een vereniging of stichting valt nog niet mee. Wat kan na verloop van tijd opgeruimd worden en wat moet er bewaard blijven? Met welke juridische aspecten moet rekening gehouden worden?  De workshop zit vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober

Nationale Archeologiedagen: ‘Badges uit Bossche bodem’

Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4
11.00-17.00 uur

Het Groot Tuighuis, de Archeohotpot van ’s-Hertogenbosch, stelt zijn deuren open tijdens de Nationale Archeologiedagen. In dit weekend draait alles om ‘Badges uit Bossche bodem'. In de tentoonstelling, presentaties en lezingen staan middeleeuwse religieuze en profane insignes centraal die in ’s-Hertogenbosch gevonden zijn. En wat het bijzonder maakt: het zullen niet alleen insignes zijn uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch, maar ook bruiklenen uit de bijzondere Collectie van de Familie van Beuningen. Deze tentoonstelling is na de Nationale Archeologiedagen ook nog te zien en vormt de opmaat naar een boekpresentatie eind november.

Op zaterdag 13 oktober kunt u zich tijdens een fotoshoot in middeleeuwse (pelgrims)kledij laten vereeuwigen, bent u welkom bij een workshop tingieten en doen we mee aan een ‘familie-atelier-workshop over insignes’ van het JBAC. Bovendien is ons archeologisch laboratorium open om onze werkzaamheden daar te laten zien. En ook is er nog de presentatie in de wandvitrines met de objecten van ‘De stad van Bosch’.

Op zondag 14 oktober zijn er tussen 14.00 en 16.00 uur lezingen van Prof. dr. Jos Koldeweij (Radboud Universiteit) en Lianne van Beek MA (Erfgoed ’s-Hertogenbosch) over insignes en pelgrimage in en uit ’s-Hertogenbosch. Daarnaast zijn die dag (op de uren dat er geen lezingen zijn) ook de fotoshoot en het laboratorium open.

Vrijdag 26 oktober

Symposium ‘Impressies van de stad ‘s-Hertogenbosch tijdens de Eerste Wereldoorlog’

Stadhuis, Markt
10.00-12.30 uur

Symposium Impressies van de stad ‘s-Hertogenbosch tijdens de Eerste Wereldoorlog met aanbieding van het boek ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog aan burgemeester J. Mikkers. Optie voor de middag: bezoek aan Museum Slager en/of stadswandeling langs ‘Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog’.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, u kunt informeren via e-mail studiedag@ssew.nl

Dinsdag 30 oktober

Filmvertoning ‘Leger- en Vlootfilm ‘Holland neutraal’ uit 1917

Theater aan de Parade
19.30 uur

Unieke vertoning (wereldpremière) van de van de Leger- en Vlootfilm ‘Holland neutraal’ uit 1917 in verkorte versie (46 min.). De film wordt ingeleid door historicus Tom Sas en live begeleid met de originele muziek van deze film, door de Koninklijke Harmonie van ’s-Hertogenbosch. Deze avond zijn ook publicaties over deze leger- en vlootfilm en  ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog verkrijgbaar.

Verkoop kaarten à € 10,-- via Theater aan de Parade