Luchtfoto's 's-Hertogenbosch begin 20e eeuw

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt sinds deze week meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw uitzagen. Daar zitten ook mooie luchtfoto’s tussen van ’s-Hertogenbosch: Bekijk het overzicht van luchtopnames van ’s-Hertogenbosch.

Veel plekken, vooral in de binnenstad, zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit als nu, maar op detailniveau zijn wel degelijk verschillen te zien. Wat ook opvalt: hoe leeg het land nog rondom de stad was.

Militaire waarde

De foto's werden gemaakt door de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij hadden bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang is: forten, bruggen, sluizen en havens. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s dat daarvan is gemaakt.

Historische waarde

De foto’s laten zien hoe Nederland de afgelopen eeuw is veranderd en hebben daarom een belangrijke historische waarde. Maar het zijn daarnaast vooral ook leuke zoekplaatjes voor wie wil weten hoe zijn eigen woonplaats er honderd jaar geleden uitzag.

Bekijk het overzicht van luchtopnames van ’s-Hertogenbosch