Lezing over Hein Bergé

Op dinsdag 8 oktober geeft Ton Graus (socioloog, stadsgids en voormalig bestuurslid Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg) een lezing over "Hein Bergé, icoon van het Bossche erfgoed". De lezing wordt georganiseerd door Erfgoed 's-Hertogenbosch op locatie Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat 4. De inschrijving is vol. Het is niet meer mogelijk om aan te melden.

Verzet

Mr. Hein Bergé (1916-2010) verzette zich in de jaren zestig stevig tegen het “Structuurplan 1964”, waardoor in de Bossche binnenstad het autoverkeer ruim baan moest krijgen en karakteristieke straten, oude volkswijken en tientallen monumentale panden zouden moeten wijken. Advocaat Hein Bergé en zijn vaste compaan architect Jan van der Eerden organiseerden het verzet tegen dit plan en wisten de ontwikkeling te keren: zo kwam het 50 jaar geleden tot het principebesluit ‘beschermd stadsgezicht’.

Archief

Aanleiding tot deze lezing van Ton Graus is de ontsluiting van het omvangrijke archief van Hein Bergé. In de lezing geeft Ton Graus voorbeelden die Bergé en Van der Eerden brachten tot hun kritiek in de jaren zestig. Ook geeft hij voorbeelden van geslaagde monumentenzorg. Maar hij reageert ook in de geest van Bergé en Van der Eerden op actuele situaties in de Bossche binnenstad.

Praktische informatie

Toegang tot de lezing is gratis. Vanwege het beperkte aantal plaatsen graag aanmelden via: erfgoed@s-hertogenbosch.nl. Toewijzing plaatsen gebeurt op volgorde van aanmelding. Locatie: Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4. Tijdstip: 8 oktober om 20:00 uur. De inschrijving is vol. Het is niet meer mogelijk om aan te melden.