Lezing 'Geld voor de Goden' in Empel

De stichting 'Tempel van Empel' organiseert een lezing getiteld 'Geld voor de Goden'. De lezing wordt gegeven door  Prof. dr. Fleur Kemmers, van de Goethe Universiteit van Frankfurt am Main. De lezing vindt plaats in café de Lachende Vis in Oud Empel op donderdag 1 maart. Toegang is gratis.

Bij de opgravingen van de romeinse tempel in Empel zijn veel keltische en romeinse munten gevonden. Deze munten zijn tussen de eerste eeuw voor Christus en de derde eeuw na Christus door bezoekers als geschenk voor de goden achtergelaten.

Maar waarom werden munten eigenlijk geofferd? Is het een typisch romeins gebruik, of was het al bij de oorspronkelijke bewoners van het rivierengebied een gangbare handeling? Was het van belang welke munten aan de goden geschonken werden? Waarom liet men de munten op het tempelterrein liggen in plaats van ze te verzamelen en goed op te bergen? In de lezing gaat Prof. dr. Kemmers in op de rol die munten speelden in de keltische en romeinse religie. Daarbij zal bovendien blijken, dat sommige antieke rituelen nog tot vandaag de dag voortbestaan.

Tijd en locatie

Donderdag 1 maart vanaf 19:30 uur
Café de Lachende Vis, Empelsedijk 21, 5235 AD 's-Hertogenbosch
Toegang is gratis 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting Tempel van Empel.