Leerlingen exposeren Tweede Wereldoorlog

Van koffieblikken tot voedselbonnen en van granaathulzen tot dagboeken. Dergelijke voorwerpen zijn van 19 tot en met 24 april te bezichtigen op een tijdelijke expositie. Die is te zien bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch in het Stadsarchief aan de Bloemenkamp 50. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch hebben de tentoonstelling over (’s-Hertogenbosch in) de Tweede Wereldoorlog ingericht.

Op zoek

Doel was om de leerlingen op een andere manier in contact te brengen met hun eigen (lokale) geschiedenis. Buiten de lessen geschiedenis wordt er door de leerlingen namelijk zelden of nooit over de Tweede Wereldoorlog gepraat. Leerlingen gingen op zoek naar voorwerpen die herinneren aan deze oorlog. Hierdoor kwamen ze in korte tijd veel te weten. De zoektocht begon vaak in de eigen familie of buurt. Dikwijls leidde deze naar de andere delen van de wereld, zoals Nederlands-Indië.

Juist door het actief bevragen van bekenden krijgen leerlingen een veel persoonlijker kijk op de oorlog. Een aantal leerlingen krijgt het zo voor elkaar om zeer bijzondere bijdragen te leveren aan de expositie. Eerder waren een broodplank uit Auschwitz, een doek met borduurwerk uit kamp Vught en originele foto’s van tanks in ’s-Hertogenbosch te zien. De leerlingen zijn vrij in hun presentatievorm. Hierdoor zijn er naast bordjes met tekst ook fotocollages, tekeningen en filmpjes te zien zijn.

De expositie is gratis te bezoeken en wel op woensdag 19 en donderdag 20 april van 09.30-17.00 uur, vrijdag 21 april van 09.30-13.00 uur en maandag 24 april van 09.30-17.00 uur in het Stadsarchief, Bloemenkamp 50 te ‘s-Hertogenbosch.