Kunstmatige intelligentie verrijkt Bossche beeldbank

Zoeken in de beeldbank van Erfgoed ’s-Hertogenbosch is vanaf maandag 26 oktober een compleet nieuwe ervaring dankzij kunstmatige intelligentie. In de Erfgoed ’s-Hertogenbosch Beeldverkenner worden de afbeeldingen automatisch voorzien van trefwoorden, aan elkaar gerelateerd en zelfs automatisch ingekleurd.

Fietsende deelnemers aan de Leyetocht op de Parade 19 augustus 1990
De Beeldverkenner kleurt zwart-witfoto's automatisch in. Fietsende deelnemers aan de Leyetocht op de Parade, 1990.

Lerend netwerk

De Beeldverkenner is een initiatief van Erfgoed ’s-Hertogenbosch en gebouwd door WalnutData, bestaande uit getalenteerde studenten van Jheronimus Academy of Data Science (JADS).  Het automatisch ‘taggen’ van de afbeelding met trefwoorden gebeurt op basis van een neuraal netwerk.

Dit netwerk is met duizenden afbeeldingen getraind om specifieke beelden te herkennen, zoals fietsen, verkeersborden of lachende mensen. De trefwoorden geven vaak een logische, maar soms een verrassende kijk op een afbeelding. Zo kan er bijvoorbeeld ook worden gezocht op gezichtsuitdrukkingen of emoties zoals ‘glimlach’ of ‘lach’.

Landschap van beelden

Met de nieuwe Beeldverkenner zijn veel meer verrassende vondsten te doen in de beeldcollectie. Je bent niet beperkt tot een zoekbalk, zoals in de klassieke beeldbank, maar ziet in één oogopslag ruim 54.000 afbeeldingen van ’s-Hertogenbosch. Samen vormen ze een landschap van beelden waar je als bezoeker doorheen kunt struinen.

Landschap van beelden in de Beeldverkenner
Landschap van beelden in de Beeldverkenner

Tijdlijn in de Beeldverkenner
Tijdlijn in de Beeldverkenner

Wie inzoomt, ontdekt dat de foto’s die dicht bij elkaar staan op elkaar lijken. Dankzij de beeldherkenningstechnieken kunnen we nieuwe verbanden leggen, dwars door de traditionele collecties heen. Het is ook mogelijk om de afbeeldingen te visualiseren op één tijdlijn.

Zwart-wit foto’s inkleuren

De Erfgoed ’s-Hertogenbosch Beeldverkenner kan zwart-wit foto’s uit de collectie bovendien automatisch inkleuren. Het neuraal netwerk heeft namelijk ook geleerd welke kleur objecten vaak hebben. Kunstmatige intelligentie brengt zo met één druk op de knop de beeldbank van Erfgoed ’s-Hertogenbosch nog meer tot leven.

Voorbeeld van 'tags' in de Beeldverkenner
Voorbeeld van 'tags' in de Beeldverkenner

De Beeldverkenner is een alternatief voor de avontuurlijke zoeker. Het is een manier om grote hoeveelheden data toch snel en visueel toegankelijk te maken zodat je niet alleen vindt wat je zoekt, maar ook bij dat onverwachte object terecht komt. De klassieke beeldbank blijft ook gewoon bestaan.

Den Bosch Data Week

Erfgoed ’s-Hertogenbosch en WalnutData lanceren deze pilot met beeldherkenningstechnieken aan het begin van de Den Bosch Data Week, die plaatsvindt van 26 t/m 31 oktober. Bekijk het volledige programma van de Den Bosch Data Week.