Koning tekent in bijzonder Bosch’ boek

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag tijdens een werkbezoek aan Avans Hogeschool zijn handtekening geplaatst in een bijzonder boek. Het gaat om het ‘Gulden Boek’ van de Bossche Kunstacademie, sinds enige jaren onderdeel van Avans Hogeschool. In het boek uit 1829 plaatsten eerder zijn moeder koningin Beatrix, prins Hendrik en de negentiende-eeuwse Oranjevorsten hun naam. 

Het boek kent een bijzondere geschiedenis. Gemeentearchivaris Rolf Hage had het voor de koninklijke handtekening speciaal even uit het archief van Erfgoed ’s-Hertogenbosch gehaald.

© Ilse Wolf

Hofboekbinder

De Bossche Kunstacademie, opgericht tijdens het Franse Keizerrijk in 1812, heette toen ‘Académie impériale et royale de peinture, sculpture et architecture’. In 1828 verhief Koning Willem I de Bossche kunstopleiding tot ‘Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten’. Later dat jaar accepteerde hij ook het beschermheerschap van de school.

Als herinnering aan dit alles vervaardigde hofboekbinder Willem Carbentus (1792-1845) dit boek. Voor de Kunstacademie een bijzonder gegeven: Willem Carbentus was namelijk de vader van Anna Cornelia (1819-1907), moeder van Vincent van Gogh.


Handtekening van Koningin Beatrix (2012)


Handtekeningen van Koning Willem I (1829), Willem, Prins van Oranje (z.j.), Prins Frederik (z.j.), Willem, Prins van Oranje (1852), Koning Willem III (1855)​

Goud op snee

Het boek is uitgevoerd in rood leer met stempelversiering en goud op snee. Het heeft een bladwijzer in de kleuren van het huis Nassau en een majesteitszegel aan een Oranjelint.

De Waalwijkse schoonschrijver A.B. van Lieshout (1802-1885) kalligrafeerde de titel van het boek. De titelplaat is een unieke lithografie, dat betekent dat de steen na de eenmalige afdruk werd vernietigd. Hierop is de buste van beschermheer Koning Willem I op een erezuil te zien.

Na de Koninklijke Besluiten en het Reglement volgen de handtekeningen van de ‘Vorsten, Prinsen en verdere doorluchtige personen’. Koning Willem-Alexander plaatste deze week als voorlopig laatste zijn handtekening in dit historische boek.


Het rood leren voorplat van het Gulden Boek