Klok Reinier van Arkel luidt weer

In ’s-Hertogenbosch is een initiatiefgroep actief om de klokken in de stad weer te luiden en dit culturele erfgoed in stand te houden. Op dinsdagavond 31 januari gaan deze ‘Klokkenluiders van Den Bosch’ het jubileumjaar van Reinier van Arkel inluiden.

Het luiden van de klok in het torentje van Reinier van Arkel was lange tijd niet mogelijk. Enige tijd geleden was de kabel van het wiel gelopen; dankzij de Bossche Brandweer is dit euvel verholpen en kan de klok op bepaalde tijden weer in volle glorie haar geluid laten weerklinken.

Deze klok met een diameter van 43 centimeter en een gewicht van 35 kilo is gegoten in 1936 door Petit & Fritsen, een wereldbekende klokkengietersfirma uit Brabant. Het luiden van de klok gebeurt nog handmatig. De klok is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven.

Het initiatief van de Klokkenluiders van Den Bosch is mede ingegeven door het feit dat de stad in de middeleeuwen zeer gerenommeerde klokkengieters heeft voortgebracht. De initiatiefnemers hopen dat naast deze klok van Reinier van Arkel, nog meer Bossche klokken gaan volgen. Gesprekken met andere klokkeneigenaren in ‘s-Hertogenbosch worden al gevoerd.