Kijkje op de bouwplaats van het Groot Tuighuis

Het is een indrukwekkend gezicht als je in het schip van het Groot Tuighuis staat. Binnen, in de uit 1430 daterende voormalige Sint-Jacobskerk, wordt hard gewerkt aan het nieuwe erfgoedcentrum dat hier naar verwachting in de zomer van 2023 haar deuren opent. We geven je graag een digitaal inkijkje op de bouwplaats.

Muren verwijderd en beton gestort

In het voorjaar van 2022 is de verbouwing van het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat gestart. De muur tussen het koor en het schip van de voormalige kerk is deels verwijderd. Hier komt straks een glazen wand. Ook aan de rechterzijde in het schip is een muur gedeeltelijk doorgebroken. Op deze plek komt straks een vitrinekast. De vitrine krijgt een open structuur. Dat zorgt voor een ruimtelijk effect en lichtinval. Door het verwijderen van de muren kun je nu veel beter de oude kerk ervaren.

Doorkijkje vanuit het schip naar het koor

Verbouwing in het schip

De betonvloer op de begane grond is gestort, nadat er eerst een laag isolatie is aangebracht. Op deze betonvloer komt nog vloerverwarming, daarover komt weer een cementdekvloer en daarbovenop keert uiteindelijk de oude tegelvloer terug, die er vroeger ook lag.

Verbouwing in het schip

In het trappenhuis worden de oude trappen ontdaan van hun oude verflagen en op de eerste verdieping zijn de contouren van de nieuwe toiletruimte al zichtbaar.

Schilderwerkzaamheden in het trappenhuis

Nieuwe toiletruimtes

Tijdens de verbouwing worden verschillende duurzame materialen gebruikt om het pand te isoleren. De kruipruimtes onder het gebouw zijn opgevuld met schelpen. Het voordeel van schelpen is dat ze isoleren én ze kunnen water vasthouden en weer afgeven als dat nodig is.

In de plafonds is inblaaswol gebruikt dat gemaakt is van 80% gerecycled glas zonder toevoeging van chemicaliën om te isoleren.

Schelpenisolatie

Inblaaswol

Op de eerste en tweede verdieping in het koor liggen inmiddels ook alle vloerplaten en is de elektra aangelegd. De buitenwanden zijn geïsoleerd met hennep en afgewerkt met gipsplaten.

Aanleg elektra in de verdiepingsvloer

Verbouwing van het koor op de eerste verdieping

Op de tweede verdieping in het koor is de nieuwe indeling van de vergaderkamers al zichtbaar.

Indeling vergaderkamers op de tweede verdieping

Helemaal aan de andere kant van het gebouw, ook op de tweede verdieping, zijn aan de voorzijde nieuwe voorzetkozijnen geplaatst. Dit is een echt precisiewerkje, want geen enkel kozijn is hetzelfde. Voorheen werden deze kozijnen door aannemer Nico de Bont ter plekke, met de hand, millimeter voor millimeter op maat gemaakt. Bij dit project is het huidige kozijn digitaal ingemeten, vervolgens uitgetekend in de computer, geprint en als mal op het hout aangebracht. Op deze manier kan het kozijn al heel nauwkeurig worden gemaakt in de werkplaats en is het op locatie in één keer geplaatst.

Plaatsen voorzetkozijnen aan de voorzijde

Meer info

Wil je meer weten over de verbouwing van het Groot Tuighuis? Of ben je benieuwd hoe het er straks uit komt te zien of hoe het er vroeger uitzag?