Munitie gevonden tijdens restauratie Kruithuis

Gietijzeren kanonskogels, handgranaten en loden musketkogels uit de 17e of 18e eeuw: ze kwamen gisteren tevoorschijn tijdens archeologisch onderzoek in het Kruithuis. Dit historische gebouw wordt op dit moment gerestaureerd en verduurzaamd. In 2024 opent hier het Vesting- en Watermuseum en het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie.

Wethouder met munitie
Wethouder Marianne van der Sloot met granaten tijdens bezoek aan het Kruithuis

MusketkogelsMusketkogels

Munitie uit de 17e of 18e eeuw

In het Kruithuis vindt archeologisch onderzoek plaats vanwege de aanleg van nieuwe vloeren. Op slechts veertig centimeter onder de huidige vloer is de historische munitie ontdekt. De grootste ijzeren kanonskogel, met een diameter van circa 25 centimeter, weegt wel meer dan twintig kilo! De loden kogels zijn ongeveer anderhalve centimeter groot. Militairen gebruikten de kogels in de 17e of 18e eeuw in musketgeweren.

Bijzondere granaten

De meest bijzondere vondsten zijn kleine granaten van gietijzer. Ze zijn hol van binnen. Militairen vulden de granaten vroeger met kruit. In een klein gaatje in de holle granaat staken zij een houten buisje waarin ze vervolgens langzaam ontbrandend kruit deden. Als de handgranaat door de grenadier door middel van een brandende lont was aangestoken, kon die naar de vijand worden gegooid.

Munitie KruithuisGranaten en musketkogels

Toekomst

De vondsten zullen de komende tijd worden gereinigd en geconserveerd. Het is mogelijk dat een deel van deze bijzondere objecten in de toekomst in het nieuwe Vesting- en Watermuseum en bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie te bewonderen zal zijn.

Meer info