Internationaal congres over schoeisel en leer

In 's-Hertogenbosch is donderdag 24 mei een congres begonnen over schoeisel en leer uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. Meer dan 70 specialisten en geinteresseerden delen de komende twee dagen hun kennis, methoden en technieken in het Groot Tuighuis.

In de natte ondergrond van veel steden en andere vindplaatsen in Nederland en Vlaanderen blijft leer relatief goed bewaard. Leervondsten uit de lage landen leveren dan ook een belangrijke bijdrage aan onze kennis van schoeisel en schoenmode in de middeleeuwen en nieuwe tijd. Hoewel het vaak wordt aangetroffen houdt maar een klein aantal onderzoekers zich met dit interessante materiaal bezig. Velen daarvan zijn verbonden aan een specifieke plaats waardoor het uitwisselen van kennis, methoden en technieken beperkt is.

Twee dagen

Om onderzoekers met elkaar in contact te brengen, recente onderzoeken te presenteren en kennis en ervaringen uit te wisselen organiseert Erfgoed 's-Hertogenbosch samen met leeronderzoekster Marquita Volken een tweedaags congres. De eerste dag bestaat uit een masterclass speciaal voor specialisten. De onderzoekers leren de belangrijkste theoretische kennis die zij vervolgens in de middag in de praktijk toepassen. De tweede dag is bedoeld voor een breder publiek van archeologen en andere geïnteresseerden en wordt gevuld met een aantal lezingen van onderzoekers die zich met schoeisel, leer en leerbewerking bezig houden