Nieuwe tentoonstelling over voormalig Nederlands-Indië geopend

Op woensdag 25 juni opende de tentoonstelling: ‘Nederlands-Indië vergeten wij nooit’. Families uit 's-Hertogenbosch en omgeving vertellen in deze tentoonstelling hun indringende familieverhalen over het koloniale verleden en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië. Te zien is een indrukwekkende selectie van herinneringen, foto’s en erfstukken die gaan over nostalgie en heimwee naar een tropische wereld, maar ook over donkere periodes van kolonialisme en oorlogsgeweld. De tentoonstelling is gratis te bezoeken vanaf 26 juni t/m 29 januari 2026 bij Erfgoed 's-Hertogenbosch aan de Bethaniestraat 4. 

Persoonlijke voorwerpen uit voormalig Nederlands-Indië.Persoonlijke voorwerpen uit voormalig Nederlands-Indië.

Impressie tentoonstelling 'Nederlands-Indië vergeten wij nooit'. Impressie tentoonstelling 'Nederlands-Indië vergeten wij nooit'. 

Honderd verhalen 

In veel families is decennialang gezwegen, maar de drang om de verhalen nu toch te delen bleek groot na een oproep van de Bossche vereniging Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië '42-'49 (HONI) en Erfgoed 's-Hertogenbosch. De Indische, Molukse en andere betrokken gemeenschappen deelden meer dan honderd voorwerpen en verhalen over de periode 1930-1968.  

Een selectie is te zien in de tijdelijke tentoonstelling die op 25 juni officieel geopend is door wethouder Marianne van der Sloot. ''Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om hun familiegeschiedenis te delen. Het heeft echt iets losgemaakt binnen de gemeenschappen", vertelt zij. “Verhalen die vaak generaties lang zijn verzwegen, krijgen nu een plek bij Erfgoed. Daarmee geven we niet alleen het verleden erkenning, maar ook de emoties die nog altijd voortleven binnen onze gemeenschap. Het is duidelijk dat we in 's-Hertogenbosch Nederlands-Indië nooit zullen vergeten.''

Opening van de tentoonstelling 'Nederlands-Indië vergeten wij nooit'.Opening van de tentoonstelling 'Nederlands-Indië vergeten wij nooit'.

Persoonlijke perspectieven 

De tentoonstelling biedt een veelzijdig perspectief op het koloniale verleden en de oorlogen die het eilandenrijk tekenden. Isje Maas-Villanueva vertelt bijvoorbeeld hoe haar moeder bij de Indonesische elite hoorde en een groot voorstander was van de onafhankelijkheid. Toch moest het hele gezin vluchten naar Nederland door hun banden met het koloniale gezag: "Iedere week lag er een dood huisdier voor de deur: een hond, een kip, een geit. Toen kwam een briefje: De volgende keer zijn jouw dochters aan de beurt.”  

Mevrouw Van der Vaart-Roes vertelt het verhaal over de dekolonisatie vanuit een andere kant: “Mijn opa was KNIL-officier. Na de oorlogen ontving hij onderscheidingen, maar in Nederland is heeft hij nooit meer kunnen werken. Arbeidsongeschikt. Hij was er zo kapot van.” 

Bezoekers lezen de persoonlijke verhalen in de tentoonstelling.Gasten lezen de persoonlijke verhalen in de tentoonstelling.

Gasten bezoeken de opening bij Erfgoed 's-Hertogenbosch.Gasten bezoeken de opening bij Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Praktische informatie

De tentoonstelling is van 26 juni t/m 29 januari 2026 voor iedereen gratis toegankelijk van maandag t/m donderdag tussen 09:30 en 16:30 uur. Adres: Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Bethaniestraat 4, 5211 LJ ’s-Hertogenbosch.

Kijk voor meer verhalen over voormalig Nederlands-Indië op: Tentoonstelling Nederlands-Indië vergeten wij nooit | Erfgoed 's-Hertogenbosch