In gesprek met ooggetuigen WOII tijdens Data Week NL

’s-Hertogenbosch staat van 22 t/m 24 juni weer in het teken van de Data Week NL. Tijdens de publieksdag op 24 juni is het mogelijk om virtueel in gesprek te gaan met Bossche ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is welkom tussen 9:00 en 17:00 op locatie Jheronimus Academy of Data Science (JADS) aan de Sint Janssingel 92 in 's-Hertogenbosch.


Roosje


Fientje

Via interactieve portretten op een beeldscherm staan bezoekers oog in oog met Bossche ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. De inzet van spraakherkenningstechniek maakt het mogelijk om een actief gesprek te voeren met de persoon in het portret. De gesprekken zijn gebaseerd op verhalen van echte ooggetuigen en archiefbronnen uit het depot van Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Digitalisering oorlogsbronnen

De vele archieven en collecties van Erfgoed 's-Hertogenbosch bieden een schat aan verhalen uit de gemeente 's-Hertogenbosch in oorlogstijd. Verhalen van Bosschenaren, dagboeken, brieven, foto’s en meer. Met steun van het Mondriaan Fonds is een grote hoeveelheid archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om de oorlogsbronnen beter toegankelijk te maken en op innovatieve manieren te presenteren voor een breed publiek.

Virtueel in gesprek met Bossche ooggetuigen

In 2022 ontving Erfgoed 's-Hertogenbosch een bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de realisatie van een vernieuwende publiekspresentatie over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Data Week NL kan het publiek voor de eerste keer virtueel in gesprek gaan met Bossche ooggetuigen uit de oorlog.


Jan


Astrid Sy

De personen Roosje, Fientje en Jan vertellen over de gebeurtenissen die hun leven veranderen. Stel ze vragen en geef antwoord. De Tweede Wereldoorlog krijgt in deze vernieuwende publiekspresenatie vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht. Diverse thema's zoals het dagelijks leven, verzet, collaboratie, vervolging en bevrijding komen aan bod. De personen worden geintroduceerd door historica en tv-presentatrice Astrid Sy. Deze interactieve expositie is gemaakt in samenwerking met het Bossche bureau Wij Doen Dingen, Breda University of Applied Sciences  en Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Voorbeeld gesprekszuil

Tijd en locatie publieksdag

De publieksdag vindt plaats op zaterdag 24 juni tussen 9:00 en 17.00 uur op locatie Jheronimus Academy of Data Science (JADS) aan de Sint Janssingel 92 in 's-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen zich laten verrassen en enthousiasmeren met prikkelende toepassingen van data. Van multinationals met oplossingen in robotisering tot ambitieuze startups met baanbrekende AI-toepassingen. Ideaal voor het hele gezin en toegang is gratis.