Huis van Jeroen Bosch toegankelijk op alle basisscholen in 3D

Vanuit het klaslokaal kunnen kinderen nu zelf op ontdekkingstocht in het huis van de beroemde middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. Speciaal voor het basisonderwijs heeft Erfgoed ’s-Hertogenbosch samen met Kids Reporters Den Bosch een gratis online lespakket met virtuele tour ontworpen. Via de realistische 3D-omgeving is het 800 jaar oude huis voor alle basisscholen in Nederland toegankelijk.

Huis van Bosch Kids Reporters
Kids Reporters Den Bosch vloggen in Huis van Bosch

Kinderen onderzoeken

De ontdekkingstocht voor basisscholen begint met een vlog van de Kids Reporters Den Bosch. Zij beklimmen de trap waar Jeroen Bosch zelf vijf eeuwen geleden overheen liep. Zo nemen de Kids Reporters hun leeftijdsgenootjes mee in de raadsels van het middeleeuwse huis en stellen ze de leerlingen voor aan een archeoloog, bouwhistoricus en archivaris die historisch onderzoek doen op deze plek.

Middeleeuwse letters

Via dit lespakket maken de kinderen spelenderwijs kennis met de beroemde bewoner, het leven in de middeleeuwse stad en cultureel erfgoed. Het daagt leerlingen van groep 6 t/m 8 ook uit om zelf historische bronnen te onderzoeken, van archeologische vondsten tot archiefstukken. Ook leren ze schrijven met middeleeuwse letters en rekenen met middeleeuwse guldens.

Archeoloog en Kids ReportersArcheoloog vertelt Kids Reporters over vondsten in Huis van Bosch

Archivaris en Kids ReportersKids Reporters onderzoeken archiefstuk over Huis van Bosch met archivaris

Huis van Bosch

Het huis aan de Bossche Markt waar Jeroen Bosch woonde en werkte, is in 2021 volledig gerestaureerd en onderzocht. Deze werkzaamheden maakten nog eens extra duidelijk hoe bijzonder het is dat het huis er nog steeds is. Het was in erg slechte staat met veel rotte balken. Dankzij de restauratie en het onderzoek zijn uniek historische details in het huis weer zichtbaar. Op dit moment is het Huis van Bosch te bezoeken als museum.

Lespakket aanvragen

De virtuele tour en het lespakket zijn gratis verkrijgbaar via Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Meer informatie over het lespakket.