Huis van Bosch opent op 1 april

Na een duurzame verbouwing en restauratie, is het zo ver: op 1 april 2022 is het Huis van Bosch aan de historische markt open voor publiek. Jheronimus Bosch heeft zijn huis weer terug. In het museum in ’s-Hertogenbosch komt de wereldbefaamde kunstschilder tot leven.

Gerestaureerde trap
De gerestaureerde trap waar Jheronimus Bosch zelf overheen heeft gelopen

Wethouder Mike van der Geld: “Huis van Bosch heeft zich prachtig ontwikkeld. De historie verweven met de tijd van nu. Een pand dat we duurzaam hebben weten te restaureren en naar de duurzame eisen van tegenwoordig is gemaakt. Een plek bovenal om je te verwonderen, te leren en je in de geschiedenis van Jheronimus Bosch onder te dompelen. Wat een aanwinst voor Cultuurstad van het Zuiden.”

Belangrijke rol voor Erfgoed

In 1462 kocht Anthonis van Aken, vader van Jheronimus van Aken, alias 'Bosch', dit huis dat daarna gedurende enkele decennia als familie-schildersatelier diende. Achter de 19e-eeuwse voorgevel aan de Markt bleef nagenoeg het gehele middeleeuwse casco van het huis intact. Hierdoor kunnen we een betrouwbaar beeld vormen van de indeling van het huis in de tijd van Bosch. Door Erfgoed ’s-Hertogenbosch is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de acht eeuwen bouwhistorie in het huis en de resultaten hiervan zijn meegenomen in de restauratie.  

Kleurenonderzoek
Bouwhistorisch onderzoek tijdens de restauratie

Gerestaureerde zolder
De zolder na restauratie

Stichting Jheronimus Bosch Centrum

Het rijksmonument Huis van Bosch is door de gemeente ‘s-Hertogenbosch aangekocht in 2016. De Stichting Jheronimus Bosch Centrum heeft de financiële basis gelegd voor conceptontwikkeling en museale inrichting. Zij exploiteert het voormalige woonhuisatelier van de schilder.

Startpunt van het Jheronimus Bosch Kwartier 

Het Huis van Bosch vormt hét startpunt van het Jheronimus Bosch Kwartier in ’s-Hertogenbosch, waarvan de Sint-Janskathedraal, Huis73, het Zwanenbroedershuis, het Groot Tuighuis en het Jheronimus Bosch Art Center ook onderdeel zijn. Het is dus een fantastisch beginpunt om de kunstenaar Bosch en acht eeuwen Bossche bouwhistorie en stadsgeschiedenis beter te leren kennen.