Historische notulen gemeenteraad ’s-Hertogenbosch online

Wil je meer weten over de bouw van de Bossche watertoren, het eerste vrouwelijke raadslid, de opheffing van de gemeenteraad in de Tweede Wereldoorlog of de plannen voor demping van de Binnendieze, dan kun je nu online de notulen van de raad van de gemeente ’s-Hertogenbosch raadplegen. Erfgoed ’s-Hertogenbosch heeft de raadsnotulen van de gemeente ’s-Hertogenbosch over de periode 1869 tot en met 2020 online geplaatst.


Toespraak van burgemeester Van Lanschot tijdens de laatste raadsvergadering en zijn afscheid als burgemeester van ’s-Hertogenbosch op 29 augustus 1941. 

2500 vergaderingen

De Raad van de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft notulen nagelaten vanaf het begin in 1810. Tot 1869 werden die enkel met de hand geschreven, vanaf dat jaar zijn ze ook in gedrukte vorm uitgegeven. Dat maakt het mogelijk deze makkelijk te lezen en digitaal doorzoekbaar te maken. Via de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch zijn de scans van bijna 2500 vergaderingen nu digitaal te doorzoeken.

Divers

Uit de notulen blijkt de veelheid van onderwerpen waar de Bossche gemeenteraad zich mee bezig hield: van openbare werken, financiën, personeel, hulp aan behoeftigen tot maatregelen in crisis- en oorlogstijd, jubilea, festiviteiten en vele andere onderwerpen. Via de notulen krijgen we een idee van de beraadslagingen tijdens de vergaderingen en de gemaakte besluiten. Zo krijgen we bijvoorbeeld via de notulen van 17 februari 1869 een compleet overzicht van het lesprogramma van de burgeravondschool “bestemd voor wetenschappelijke vorming en opleiding van ambachts- en handwerkslieden”. Per 1 september 1941 worden de gemeenteraden in ons land door de bezetter opgeheven. Tijdens de laatste zitting van de gemeenteraad wordt afscheid genomen van burgemeester Mr. F.J. van Lanschot, die sinds 1917 in functie was.

Hoe zoeken?

Zoeken kan op twee manieren. De eerste is via het zoekveld op de startpagina. Bij treffers onder ‘Personen en locaties’ vind je de notulen van de gemeenteraad. De tweede manier is via zoeken.erfgoedshertogenbosch.nl. Hiervoor zet je een vinkje bij ‘Personen en locaties’, je selecteert achter ‘soort bron’ ‘Notulen gemeenteraad ’s-Hertogenbosch’ en voert in het veld ‘Vrij zoeken’ een term in waarop je wilt zoeken. Daarna klik je op ‘zoeken’ en krijgt eventuele treffers in de notulen van de gemeenteraad. Per vergadering kun je verder zoeken via de zoekoptie (vergrootglas) linksboven in de zwarte balk.