Historische foto’s stimuleren het geheugen

Erfgoed ’s-Hertogenbosch en Huis73 presenteerden op 29 maart de ‘Kiekjeskist’ voor mensen met beginnende dementie. De kist krijgt een plek in het Geheugenhuis en bevat een selectie foto’s van ’s-Hertogenbosch van vroeger om het geheugen te prikkelen. Door de afbeeldingen uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch te bekijken, kunnen partner of kinderen prettige herinneringen losmaken.


Wethouder Huib van Olden opent de Kiekjeskist samen met Lotte en Lotte (stagiaires Huis73 en Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Voor mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden vaak het eerst weg. Maar ze herinneren nog wel details uit vroegere jaren. Herinneringen uit de jeugd en jongvolwassenheid zijn dan ook een mooi vertrekpunt om contact te maken met mensen met dementie.

Historische foto’s

De Kiekjeskist bevat meer dan vijftig historische foto’s uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De foto’s komen uit de periode van de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het zijn foto’s van het oude ’s-Hertogenbosch die uitnodigen tot gesprekken met elkaar. Zoals bijvoorbeeld van oude buurten, gebouwen, een belangrijke gebeurtenis of een sportief of feestelijk evenement.

De Kiekjeskist kan in het Geheugenhuis worden gebruikt met familie en begeleiders van dementerenden. Het is een middel om met elkaar mooie en plezierige momenten te beleven. Mensen met dementie vinden het prettig om bekende beelden te zien en om daarover te praten. Het geeft zelfvertrouwen als ze worden aangesproken op de dingen die ze nog wél weten en kunnen. Voor de mantelzorgers zijn deze ontspannen contactmomenten ook heel bijzonder.


De Kiekjeskist is rijkelijk versierd


De Kiekjeskist met een selectie foto's uit de jaren vijftig, zestig en zeventig uit de vorige eeuw

Over het Geheugenhuis

Het Geheugenhuis bij Huis73 is een plek voor ontmoeting, informatie en activiteiten voor mensen met beginnende geheugenproblemen. Kijk voor meer informatie op: www.huis73.nl/geheugenhuis