Historische belettering Zuiderpassage weer verlicht

De historische neonverlichting op de luifel van de Zuiderpassage is vrijdagmiddag na een lange tijd weer in gebruik gesteld. De verlichting is op initiatief van de gemeente hersteld. Wethouder Huib van Olden verrichte de symbolische handeling door de verlichting met een lange stok aan te zetten.

Jarenlang was de kenmerkende historische belettering ‘Zuiderpassage’ onverlicht. De afgelopen weken is de neonverlichting gerepareerd en gaat deze dus weer branden. Een bijzonder moment voor de Zuiderpassage en de buurt. Het is een start voor het in gezamenlijkheid kijken naar de mogelijkheden voor versterking van het gebied en de Zuiderpassage zelf.


Wethouder Huib van Olden met elektricien Hans van Beek met op de achtergrond de verlichte letters van de Zuiderpassage.

Onderzoek gemeentelijk monument

Er wordt momenteel onderzocht of de Zuiderpassage op de gemeentelijke monumentenlijst kan worden gezet. De Zuiderpassage is in 1960 gebouwd en een vroeg voorbeeld van naoorlogse winkelcentra. De opzet doet denken aan de Lijnbaan in Rotterdam, maar dan in verkleinde vorm. Het winkelcentrum is in een hofvorm ontworpen door architect F. Grips uit Vught. Winkels, kantoren en bovenwoningen zijn gegroepeerd rondom het open binnenhof. Het was een voorbeeld van een moderne, autovrije winkelpassage.

Met name de grote luifel aan de voorzijde met de vitrineachtige winkelunits en de neonbelettering bovenop zijn markant. Het binnenhof was bedoeld als aangename plek om na het winkelen te kunnen vertoeven. Het beeld met de drie staande kinderen en samen een paraplu omhoog houden staat nog op het plein. De vijver waar het beeld in stond is er helaas niet meer.


Foto uit 1961, officiële opening van de Zuiderpassage vanuit het binnenhof.


Foto uit 1960, Zuiderpassage met de vijver en het beeld van de drie kinderen op de voorgrond.

De rol van winkelcentrum Zuiderpassage is de afgelopen decennia veranderd. Supermarkten werden in de loop der tijd steeds groter en waren niet meer in het centrum in te passen. De Zuiderpassage bleek in de loop der tijd steeds minder een centrum voor winkels en steeds meer een verzamelplaats voor andere functies. De komende tijd wordt gekeken waar in de huidige tijd behoefte aan is en wat voor rol het gebied in de toekomst kan hebben.

Boekpresentatie

Het verlichten van de belettering volgde aansluitend op de boekpresentatie ‘Passages’. Een verhalenbundel over de Zuiderpassage vol met fictie en feiten. Met verhalen van Eric Alink, Jeroen Thijssen, Mijke Pol, Katinka Polderman en Lucas de Waard. Kijk voor meer informatie op de website: www.depassage.nu