Hinthamereinde heeft weer een art deco gevel

Een opvallende verschijning: in het straatbeeld van het Hinthamereinde is een art deco gevel uit 1932 in ere hersteld. “We vinden het leuk dat het echt iets aparts en unieks is in de straat. Je ziet het nergens in de binnenstad”, vertellen de eigenaren Kyra de Loo en Sjoerd van de Donk. Uit oude tekeningen en kleurenonderzoek bleek dat de gevel tot voor kort totaal de verkeerde kleur had.

Reconstructie
Reconstructie van de art deco gevel uit 1932

Kleurenonderzoek

In de zomer van 2019 kochten Kyra en Sjoerd het pand aan het Hinthamereinde 9-11. “Toen zijn we binnen aan de gang gegaan. Tegelijkertijd gingen we in gesprek met de gemeente om te kijken wat we konden doen met voorgevel. Wij wilden graag een donkere kleur op de oude winkelpui, omdat wij dat contrast mooi vonden bij de witte en klassiekere bovenkant van de gevel.”

De gevel voor restauratie
De gevel voor restauratie © Sjoerd van de Donk en Kyra de Loo

Om de winkelpui uit de jaren 1930 zo goed mogelijk te herstellen, heeft bouwhistoricus Bianca Eikhoudt van Erfgoed ’s-Hertogenbosch gezocht naar de oorspronkelijke kleuren op het houtwerk. Onder veel lagen verf ontdekte ze twee kleuren olieverf: okergeel en donkergroen.

Na de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk om verven op alkydbasis te gebruiken. De okergele en donkergroene olieverf zijn in de regel dus van vóór 1940 en horen waarschijnlijk bij de originele winkelpui waar Bianca naar zocht. De combinatie van kleuren zien we vaker bij art deco, een ontwerpstijl uit de periode van 1920 tot 1939.

Okergele kleur ontdekt op de winkelpui
Okergele kleur ontdekt op de winkelpui 

Donkergroen ontdekt op de klapraampjes
Donkergroen ontdekt op de klapraampjes

Een foto uit 1933 van het Hinthamereinde maakte de puzzel verder compleet. Het is natuurlijk een zwart-wit beeld, maar donkere kleuren zoals het groen zijn wel te onderscheiden van het lichtere okergeel.

1933
Foto van het Hinthamereinde in 1933  

1933 detail
Detail van de foto uit 1933

Reconstructie

Met de vondsten van Bianca en het advies van monumentenadviseur Diane van der Heijden hebben Kyra en Sjoerd de art deco gevel gerestaureerd. De okergele en donkergroene kleur zijn terug. Ook het marmer in de gevel is opgepoetst en de oorspronkelijke deuren zijn gereconstrueerd op basis van de ontwerptekening uit 1932.

Sjoerd: “Het was wel een tikkie gewaagd. Deze kleuren waren niet onze eerste keuze. Toch hebben we er stug groen en geel op geschilderd. Ik vind het nu eigenlijk prachtig en denk inmiddels: ik snap wel wat ze vroeger bedoeld hebben. Er mist nog een kleine detaillering aan het bovenlicht, maar die volgt snel.”

Ontwerp
Ontwerp van de winkelpui uit 1932 

Marmer
Reconstructie van de winkelpui. De zwart-witte natuursteen is St.Anne en de rode steen is Rouge royal/byzantin.