Herbestemming Watertoren Hinthamereinde

De historische watertoren in ’s-Hertogenbosch heeft na jaren van restauratie een duurzame bestemming gekregen als kantoor- en horecalocatie. De werkzaamheden aan het rijksmonument zijn in 2017 afgerond. De watertoren aan het Hinthamereinde raakte sinds 1974 buiten gebruik. Sindsdien bood het tijdelijk onderdak aan maatschappelijke organisaties en kunstenaars.

De landelijke organisatie Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi) kocht de watertoren in 2011 en ontwikkelde de plannen voor een duurzame herbestemming. De restauratiewerkzaamheden begonnen met de casco van de watertoren. In 2014 zijn de vier markante hoekpinakels gereconstrueerd. Dat gebeurde aan de hand van archiefbronnen en onder begeleiding van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

De begane grond en eerste verdieping kregen een horeca functie. De twee grote waterreservoirs op de verdiepingen zijn nog altijd aanwezig en met duidelijk herkenbare ingrepen herbestemd tot kantoor- en werkruimten. Om de nieuwe functies te voorzien van voldoende daglicht is ervoor gekozen de gevels te voorzien van nieuwe ramen. Deze gevelopeningen zijn strak uit het metselwerk gezaagd en onderscheiden zich duidelijk van de oorspronkelijke gevelopeningen. Eigentijds, maar wel in harmonie met het geheel. Het resultaat is een duurzame invulling van een bijzonder rijksmonument waarbij behoud van ons cultuurhistorisch erfgoed mooi samen gaat met spannende nieuwe ingrepen.

Meer informatie

Voor meer foto's en de historie: lees het verhaal Herbestemming Watertoren 's-Hertogenbosch

Informatie over monumenten

Wilt u meer weten over monumenten in gemeente 's-Hertogenbosch of over uw eigen pand? Kijk dan op monumentenzorg of neem contact op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl.