Help Erfgoed ’s-Hertogenbosch vanuit huis

Erfgoed ’s-Hertogenbosch roept jouw hulp in om oude prentbriefkaarten van ’s-Hertogenbosch te beschrijven. Hiervoor heeft de afdeling van de gemeente een speciaal systeem voor crowdsourcing ontwikkeld. Daarmee kunnen geïnteresseerde vrijwilligers vanachter hun eigen computer thuis helpen met het toegankelijk maken van collecties.

Als proef starten we met de collectie van honderden prentbriefkaarten die het archief bezit. Hiervan moeten zoveel mogelijk gegevens worden vastgelegd. En daar kun jij ons bij helpen!

Prentbriefkaart Den Bosch
Voorbeeld van een prentbriefkaart: is dit wel de Korte Tolbrugstraat? Bekijk in beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch. 

Wat ga je doen?

Wanneer je je aanmeldt om mee te helpen krijg je scans te zien van zeer diverse prentbriefkaarten. Het varieert van fotokaarten tot ‘leporelo’s’ of ‘klepjeskaarten’. Ze dateren uit de periode van circa 1900 tot heden.

Graag zouden wij meer van deze prentbriefkaarten weten. Wat is er bijvoorbeeld te zien op de kaart, welke straat of bijzonder gebouw is in beeld gebracht en wie heeft de kaart gemaakt of gedrukt? Misschien weet je ook wel hoe oud de kaart (ongeveer) moet zijn! Een instructie maakt duidelijk wat je waar moet invullen.

Hoe aanmelden?

Om deel te kunnen nemen moet je je eerst registreren. Vervolgens kun je jezelf aanmelden voor Pilot Prentbriefkaarten. Omdat dit handmatig goedgekeurd wordt, is het mogelijk dat je niet direct na aanmelding aan de slag kan. Na goedkeuring ontvang je een e-mail met een bevestiging.

We streven ernaar om iedereen die zich aanmeldt zo snel mogelijk goed te keuren mits er nog plaats is. Na goedkeuring kan je beginnen! Let op: omdat dit een proef betreft is het aantal deelnemers beperkt.