Nieuw laagje goud op haan Sint-Jan

De haan van de Sint-Jan kijkt al vanaf 1842 uit over de stad. Maar sinds december is hij voor een aantal maanden van de toren van de Sint-Jan verwijderd. 's Ochtends vroeg werd de oude haan op 73 meter hoogte van zijn torenspits getild. In januari 2021 is namelijk de restauratie van de toren van de Sint-Jan gestart. De haan krijgt tijdens de restauratie een nieuw gouden laagje.

De haan wordt verwijderd van de torenspits.
De haan wordt tijdelijk van de torenspits gehaald, zodat hij opnieuw kan worden verguld © Marc Bolsius

Verguld

De haan is gemaakt van koper met een laagje bladgoud. Tijdens de restauratie is de haan opnieuw verguld. En niet alleen de haan, maar ook de wijzers van het uurwerk én alle gouden bollen die op de ornamenten zitten. Dat zijn heel wat velletjes bladgoud. Als je bedenkt dat de grote wijzer van het uurwerk maar liefst 1.75 meter lang is en dat er maar liefst 108 gouden bollen op de torenspits zitten.

Het smeedijzeren kruis dat onder de haan staat is geroest. Het wordt gestraald en daarna opnieuw geschilderd.

Toren Sint-Jan met uurwerk
De wijzers en gouden bollen worden gerestaureerd en zijn tijdelijk verwijderd

Vergulde haan van de Sint-Jan
De haan en de gouden bollen hebben een nieuw laagje bladgoud gekregen

Haan, kruis en bol

De haan staat op een kruis met daaronder een bal. Dat is in elk geval al zo sinds de zeventiende eeuw. Uit rekeningen uit de achttiende eeuw is bekend dat er ook twee vergulde ruiters met trompetten op de bol, onder de haan, zaten. Deze versiering is helaas met de brand van 1830 verloren gegaan.

In 1830 was er een blikseminslag in de toren waarbij het bovenste stuk van de spits is afgebrand. En ook de weerhaan is gesneuveld. Een paar jaar later, in 1842 is de spits hersteld naar een ontwerp van architect P.J. de Zutter. De huidige haan is toen op de toren geplaatst.

In 1975-1976 is de toren van de Sint-Jan voor het laatst gerestaureerd. De haan heeft toen ook tijdelijk de spits verlaten. De spits werd destijds gereconstrueerd naar de zeventiende-eeuwse gedaante. Op 6 april 1976 is het torenkruis  teruggeplaatst. En op 9 april heeft de toenmalige wethouder A. Wagenmakers de weerhaan weer op het kruis geplaatst.

Torenspits Sint-Jan
De weerhaan, het kruis en de gouden bol

Volg de restauratie

Meer informatie over de toren van de Sint-Jan en de restauratie lees je op www.erfgoedshertogenbosch.nl/sintjan

Of volg het project via De Bouwapp. Met de interactieve app volg je alle werkzaamheden op de voet.  Je kunt vragen stellen over de restauratie, bereikbaarheid of eventuele overlast melden. Installeer De Bouwapp op je smartphone en zoek naar het project 'Restauratie en onderhoud toren Sint-Jan'. Voeg het project toe aan je favorieten. De app opent daarna automatisch bij de toren van de Sint-Jan."