Tentoonstelling 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt'

Van 4 tot 21 maart kun je bij Erfgoed 's-Hertogenbosch de tijdelijke tentoonstelling 'Monumenten Verduurzamen? Er kan meer dan je denkt' bezoeken. Hier zijn praktische tips en ervaringsverhalen te vinden. Ontdek hoe je met eenvoudige oplossingen zoals ledverlichting, kierdichting en slim gebruik van ruimtes al energie kunt besparen. Je kunt ook verschillende isolatiematerialen en technieken bekijken. De tentoonstelling is vrij toegankelijk van maandag tot en met donderdag tussen 9.30 - 16.30 uur. 

Schelpenisolatie
Isoleren met schelpen in een monument © Angeline Swinkels

Het verduurzamen van het Groot Tuighuis

De ervaring en expertise met verduurzamen is bij Erfgoed 's-Hertogenbosch ook goed te zien in de eigen locatie. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 gewonnen met de verduurzaming van het Groot Tuighuis. Dit monument uit 1430 is verduurzaamd van energielabel E naar A+ tijdens de verbouwing tot modern erfgoedcentrum. Dit is nu de thuisbasis van Erfgoed 's-Hertogenbosch.  

We hebben geëxperimenteerd met onder andere hennep, schelpenisolatie, achterzetramen en vacuümglas.

Monumentenadviseur Johan van den Eijnden

Informatieavond verduurzaming

Wil je meer weten over het verduurzamen van monumenten en oude gebouwen? Dan ben je van harte welkom op de gratis informatieavond op 13 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Onze ervaren monumentenadviseurs delen praktische tips over energiebesparing en het behoud van historische waarde. De avond vindt plaats aan de Bethaniestraat 4 in 's-Hertogenbosch. Meld je gratis aan op de duurzaamheidspagina op onze website in verband met de catering. 

Meer info