Graaf zelf in de geschiedenis tijdens open dag bij Erfgoed 's-Hertogenbosch

Tijdens de Nationale Archeologiedagen is iedereen welkom om zelf te graven in de Bossche geschiedenis: Erfgoed 's-Hertogenbosch organiseert op zaterdag 15 juni een open dag van 10:00 tot 16:00 uur.

In het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat 4 zijn allerlei activiteiten voor jong en oud, zoals een archeologische zoekput en een workshop puzzelen met middeleeuws aardewerk. Toegang is gratis. 

Kinderen graven

Graven en puzzelen 

Graaf zelf mee in de archeologische zoekput tijdens de open dag. Ontdek welke vondsten verstopt zitten in de Bossche bodem en hoe je die zorgvuldig naar boven haalt. In het erfgoedcentrum mag iedereen aansluiten bij workshops rondom archeologie, bouwhistorie en het archief.  

Puzzel met middeleeuws aardewerk, leer hoe je 3D-scans maakt van vondsten of onderzoek honderd jaar oude archiefstukken. Tijdens rondleidingen krijg je de kans om rond te kijken in de depots vol erfgoedschatten uit de gemeente 's-Hertogenbosch. 

Neem je eigen vondst mee 

De Bossche archeologen nodigen iedereen uit om eigen vondsten mee te nemen naar de open dag. “Heb je een mooie of bijzondere bodemvondst gedaan en ben je benieuwd hoe oud het is? Wij staan voor je klaar om die te onderzoeken”, vertelt archeoloog Marlous Craane. “Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan de kennis over de Brabantse geschiedenis.” “De vondst blijft natuurlijk jouw eigendom”, voegt gemeentelijk archeoloog Ronald van Genabeek toe. 

Scherven puzzelen

Uitzonderlijke kans 

Erfgoed ’s-Hertogenbosch is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Bossche geschiedenis. In het eeuwenoude Groot Tuighuis in de Bossche binnenstad sta je oog in oog met unieke historische bronnen én je mag daar zelf mee aan de slag. 
Bijzonder is dat je dit nu kunt doen op zaterdag! Want normaal gesproken is de interactieve tentoonstelling van Erfgoed 's-Hertogenbosch alleen open op maandag t/m donderdag. Bovendien zijn de depots in de regel niet toegankelijk voor bezoekers.  
 
Deze open dag tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 15 juni is dus een uitzonderlijke kans voor erfgoedliefhebbers!