Gemeente 's-Hertogenbosch wint Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 gewonnen met de verduurzaming van het Groot Tuighuis. Dit monument uit 1430 is verduurzaamd van energielabel E naar A+ tijdens de verbouwing tot modern erfgoedcentrum. Dit is nu de thuisbasis van Ergoed 's-Hertogenbosch. Het Groot Tuighuis heeft de juryprijs gewonnen in de categorie zakelijk.

Groot Tuighuis

Wethouder Marianne van der Sloot: "Deze prijs is een prachtige kroon op het werk van heel veel betrokken mensen van de afgelopen jaren. Hiermee krijgt de verbouwing van het monumentale Groot Tuighuis naar een A+ energielabel de erkenning die het verdient."

Verbouwing Groot Tuighuis

In het voorjaar van 2022 is de verbouwing van het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat gestart. Hiermee heeft Erfgoed ’s-Hertogenbosch een centraal onderkomen gekregen. Het monumentale gebouw, de uit 1430 daterende voormalige St. Jacobskerk, krijgt op de gehele begane grond een publieksfunctie. Inwoners en bezoekers kunnen hier straks met unieke historische bronnen het verhaal van ’s-Hertogenbosch beleven en er zelf aan bijdragen. Het vernieuwde Groot Tuighuis opent in november 2023 voor publiek.

Van energielabel E naar A+

De uitdaging voor de architect en aannemer was om dit monumentale pand niet alleen bouwkundig maar ook duurzaam te verbouwen. Ze hebben geëxperimenteerd met hennep, schapenwol, houtvezelplaat, gerecyclede spijkerbroeken. Zo is ook voor toekomstige projecten in de gemeente 's-Hertogenbosch praktijkkennis opgedaan. Zoveel mogelijk materiaal is ter plaatse hergebruikt.

De installaties zijn compleet vernieuwd. Het Groot Tuighuis heeft nu onder andere een warmtepomp en vloerverwarming. Tussenvloeren zijn geïsoleerd en de vide is dichtgelegd met een beloopbare glazen vloer. De ramen zijn geïsoleerd met verschillende technieken, zoals vacuümglas en achterzetramen. De verbouwing van de aanbouw is nog bezig. Hierop komen 62 zonnepanelen.

Winnaars DuurzaamheidsprijsV.l.n.r. projectleider Gemeente 's-Hertogenbosch, architect VB Erfgoed & Architectuur, monumentenadviseur Erfgoed 's-Hertogenbosch, hoofd Erfgoed 's-Hertogenbosch en duurzaamheidsexpert aannemingsbedrijf Nico de Bont 

Erfgoed Duurzaamheidsprijs 

Het verduurzamen van monumenten is vaak een grote uitdaging en een belangrijk thema op dit moment. Daarom rijkt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uit. De prijs beloont bijzondere en/of uitdagende verduurzaming.

Meer info