Fietsroute ‘De Spaanse Weg’ officieel geopend

Met de nieuwe fietsroute ‘De Spaanse Weg’ volg je de voetsporen van het Spaanse leger. De totale route is maar liefst 525 kilometer lang en voert je in etappes langs 20 vestingsteden in Nederland, van Hulst tot Coevorden. Een van de etappes loopt rond 's-Hertogenbosch.

Op vrijdag 2 juli openden de wethouders Huib van Olden ('s-Hertogenbosch), Thom Blankers (Heusden) en Mike Hofkens de fietsroute met Willemijn van Hees, burgemeester van de gemeente Heusden en voorzitter van de vereniging Nederlandse vestingsteden.

De eerste ‘waaier’ met daarop de fietsroute ‘De Spaanse Weg’ is tijdens de opening in Spaanse sferen overhandigd in het bezoekerscentrum van Heusden. Na de overhandiging stapte de burgemeester en wethouders op de fiets om een kort stukje van de route te beleven.

Vereniging Nederlandse vestingsteden

De fietsroute ‘De Spaanse Weg’ is ontwikkeld door de initiatiefnemer vestingstad Groenlo (gemeente Oost-Gelre) in samenspraak met de vereniging van Nederlandse vestingsteden. Deze vereniging zet zich in voor het behouden van dit culturele erfgoed in Nederland.

Met hun passie voor de historie van de vestingsteden zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Dit verleden kun je op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.

Themawandeling

Naast een fietsroute is er ook een themawandeling ‘’Spaans benauwd’’. Deze themawandeling is ontwikkeld door RBT de Langstraat. De vestingstad Heusden biedt met haar historische entourage vele mogelijkheden om op ontdekkingstocht te gaan.

De wandeling Spaans benauwd neemt je, aan de hand van een spannend verhaal, mee naar het jaar 1572. Gedurende 60 minuten waant de wandelaar zich in de zestiende eeuw, waarin Heusden zijn Spaanse overheersers weet te verdrijven.