Europees netwerk militair erfgoed opgericht

Van 8 tot en met 10 november vond in Berlijn  een internationale conferentie plaats over instandhouding en duurzaam gebruik van militair erfgoed. Tijdens de conferentie is EFFORTS, het Europese netwerk over militair erfgoed officieel opgericht.

EFFORTS staat voor European Federation of Fortified Sites. Het is een netwerk voor ontwikkeling van het Europees militair erfgoed zoals vestingsteden, forten en linies. Erfgoed ’s-Hertogenbosch nam in 2015 het initiatief tot de oprichting van dit netwerk. Europese samenwerking heeft bij de aanpak van de vestingwerken in onze gemeente in de afgelopen 18 jaar veel vruchten afgeworpen.

Militair erfgoed is een bijzonder onderdeel van het culturele erfgoed en daarmee van het collectieve geheugen van Europa. Verdedigingswerken werden eeuwenlang gebruikt om een vijand  te weren. Vandaag de dag speelt juist een vreedzaam hergebruik en het verwelkomen van mensen een beslissende rol bij de ontwikkeling van militair erfgoed. De conferentie in Berlijn werd geopend met een gloedvol betoog van de minister van Cultuur van de deelstaat Thüringen, prof. dr. Hoff. Meer dan 50 internationale gasten uit Nederland, België, Ierland, Finland, Litouwen, Italië, Hongarije en Duitsland waren aanwezig.

In het bestuur van Efforts is namens onze gemeente wethouder Van Olden toegetreden. Voorzitter van de nieuwe Europese organisatie is de burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter. Kijk voor meer informatie over Efforts op de website: www.efforts-europe.eu