Erfgoed ’s-Hertogenbosch presenteert onderzoekstijdschrift Silva

Silva is een digitaal podium voor historisch onderzoek over ’s-Hertogenbosch en omgeving. Het richt zich vooral op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. De afwisseling aan onderwerpen is breed. Die gaat van archeologie tot architectuur en van bouwhistorie tot immaterieel erfgoed.

Verdieping

Het tijdschrift biedt onderzoekers de mogelijkheid om hun resultaten toegankelijk te maken. Niet alleen voor andere onderzoekers maar ook om te delen met het publiek. Erfgoed ’s-Hertogenbosch is de uitgever van Silva. Hoofd Dieke Wesselingh: “Ieder artikel belicht een bijzonder onderdeel van de Bossche geschiedenis. Silva richt zich op het publiceren van langere bijdragen, want juist dan ontstaat er ruimte voor verdieping. Artikelen kiezen we op kwaliteit en leesbaarheid. Een goede  verantwoording van bronnen is daarbij onmisbaar, zodat artikelen altijd geschikt zijn voor vervolgonderzoek.”

Toegankelijk voor iedereen

De naam is ontleend aan ‘Silva Ducis’. Dat is de oude Latijnse naam van de stad (‘bos van de hertog’). Het blad komt ieder kwartaal uit en is te vinden op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva. Silva is gratis te lezen via pc, tablet en mobiel.

Het eerste nummer van Silva (pdf) is inmiddels te downloaden. Daarin onder meer aandacht voor Bossche vakwerkhuizen, archeologisch onderzoek op begraafplaatsen in ’s-Hertogenbosch en het massagraf op Bastion Baselaar.


Cover van de eerste editie van onderzoekstijdschrift Silva.