Eerste schop opgraving Pieckepoort

Op dinsdag 19 april zal de wethouder van o.a. Cultuur en Erfgoed, Mr. Huib van Olden om 14.30 uur met het steken van de eerste spade de archeologische opgraving starten van de historische ‘Pieckepoort’ in ’s-Hertogenbosch. Daarmee geeft hij de aanzet voor een circa drie maanden durende opgraving van de restanten van deze van oorsprong middeleeuwse stadspoort. Deze stond ongeveer in het midden van het Wilhelminaplein. Het overgebleven bovengrondse gedeelte van de poort werd eind 19e eeuw afgebroken.

De afdeling Erfgoed wil nu de funderingen van de poort blootleggen om zo de exacte vorm en ligging te bepalen en de bouwgeschiedenis te reconstrueren. Omdat de poort de laatste tijd volop in de belangstelling heeft gestaan en omdat dat het onderzoek goed aansluit bij het Jheronimus Boschjaar wordt het onderzoek als ‘publieksopgraving’ uitgevoerd. Daarbij kan het publiek voortdurend kennis nemen van de historie en opgraving ter plaatse.

Op het terrein zijn twee containers aanwezig waarin exposities over de geschiedenis van de poort en het archeologisch onderzoek te zien zijn. Via een trap kan bezoek op de containers staan om zo een goed beeld te krijgen van de opgraving. Daarnaast is er een webcam aanwezig waardoor men via het wereldwijde web thuis via de computer de vorderingen kan volgen.

U bent van harte uitgenodigd bij de officiële start met het steken van de eerste spade.