E-depot ’s-Hertogenbosch gaat van start

De gemeente ’s-Hertogenbosch gaat zijn digitale informatie voor de lange termijn bewaren in een elektronisch archief, e-depot genoemd. De gemeente werkt al zo’n twintig jaar digitaal en het is de bedoeling dat informatie die openbaar is, ook op de langere termijn toegankelijk blijft en straks ook voor het publiek beschikbaar komt.

E-depot

Duurzame toegankelijkheid

Eind maart 2021 heeft Erfgoed ’s-Hertogenbosch daarom een contract getekend met de Britse leverancier Preservica. Het e-depot is bedoeld om digitale informatie permanent te bewaren. Dat gebeurt op zo’n manier dat de informatie over 50 of 100 jaar nog steeds te raadplegen is. Dit noemen we duurzame toegankelijkheid. Daarvoor is het nodig om in de gaten te houden wanneer bestandsformaten in onbruik raken. Zo kunnen we bijvoorbeeld onze oude Wordperfect-bestanden (wie kent dat nog?) nu al niet meer openen. Om te voorkomen dat met onze huidige bestanden hetzelfde gebeurt, moeten we ze bijtijds converteren naar dan gangbare formaten. Dat noemen we preservering.

Het komend jaar zullen we de eerste digitale dossiers overhevelen naar het e-depot. Daarna willen we ervoor zorgen dat het publiek de informatie vanaf de eigen computer kan raadplegen. We hopen binnen enkele jaren de eerste digitale archieven ter inzage aan te kunnen bieden.