Doe mee aan de HackaLOD met Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Update 13 oktober: Door de nieuwe coronaregels is de HackaLOD op 13 en 14 november verplaatst naar voorjaar 2021. In de aanloop naar dit evenement kunnen deelnemers de komende maanden alvast online met elkaar kennismaken en zich voorbereiden. ​

De HackaLOD is dé jaarlijkse hackathon van het cultureel erfgoedveld met Linked Open Data, georganiseerd door Netwerk Digitaal Erfgoed. De volgende HackaLOD vindt plaats op minstens zes locaties verspreid over Nederland. We zijn verheugd om de eerste locatie aan te kondigen: het Groot Tuighuis, thuisbasis van Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Meerdere teams gaan tijdens de HackaLOD aan de slag om nieuwe, creatieve applicaties en visualisaties te maken op basis van data uit de collecties van culturele instellingen. Aan het einde maakt een vakjury bekend wie van de teams van ontwikkelaars, designers, data-analisten, data-journalisten, kunstenaars, historici en communicatiespecialisten de beste nieuwe toepassing heeft gemaakt. Speciale aandacht gaat uit naar het gebruik van linked data waarmee het mogelijk wordt om diverse collecties te combineren, te verrijken op basis van analyse en op innovatieve wijze te presenteren.


Het Groot Tuighuis in 's-Hertogenbosch is één van de locaties van HackaLOD 2020.

Doe je ook mee aan de HackaLOD?

Kan jij één of meer van de volgende vragen met een volmondig “Ja!” beantwoorden?

  • Ben jij creatief met data - het liefst (linked open) data over erfgoed?
  • Weet jij veel over een bepaalde collectie(s) achter een dataset?
  • Maak jij de vetste apps of visualisaties?
  • Verras jij vriend en vijand met jouw digitale kunstcreaties?
  • Of staat er op jouw visitekaartje programmeur, (UX-)designer, data-analist of ontwikkelaar?

Maak je dan alvast klaar voor een nacht doorhalen op een erfgoedrijke locatie met een team van mede-nerds en sleep de juryprijs in de wacht! De inschrijving begint in oktober. Je kan je als team aanmelden of individueel, dan zoeken wij een team voor je. Laat je inspireren door wat de teams vorig jaar hebben gemaakt of bekijk hoe zij de nacht hebben beleefd.

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 13 november vanaf eind middag tot en met zaterdagmiddag 14 november.

Waar: het Groot Tuighuis is één van minstens zes locaties van de HackaLOD. Online staan we met elkaar in verbinding voor een gezellige en licht competitieve doch vriendelijke sfeer. Goede wifi, randprogrammering, slaapplekken en catering wordt verzorgd. Details kunnen per locatie verschillen.

Waarom: we willen laten zien aan erfgoedland -en daarbuiten- wat er allemaal mogelijk is met ‘saaie’ data als je het open en gestructureerd aanbiedt. En er zijn prijzen te winnen!

Wie: de organisatie is belegd bij Netwerk Digitaal Erfgoed, in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch en verschillende andere partners. Vóór wie? zie bovenstaande vragen.

Hoe: Neem je eigen apparatuur, slaapzak en tandenborstel mee. Speciale aandacht gaat uit naar linked open data waarmee het mogelijk wordt om diverse collecties te combineren, te verrijken op basis van analyse en op innovatieve wijze te presenteren.

Inschrijven

Via de voorinschrijving kun je ons al het een en ander laten weten, zodat wij in de organisatie hiermee rekening kunnen houden. En dan houden we jou ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De definitieve inschrijving opent begin oktober.