Documentaireserie over industrieel erfgoed van 's-Hertogenbosch

Omroep Brabant zet 's-Hertogenbosch centraal in twee afleveringen van de documentaireserie Gebruikte stenen. Op 1 december bezoekt presentatrice Hannelore Struijs de Tramkade en op 12 januari de oude Machinefabriek Grasso.

Opnames documentaireserie Gebruikte stenen op TramkadePresentatrice Hannelore Struijs​ in gesprek op de Tramkade

Verspreid over Brabant vind je heel veel industrieel erfgoed zoals voormalige fabrieken en bedrijfsgebouwen. Soms zijn ze vervallen en rijp voor de sloop, maar er zijn er ook die na sluiting een tweede leven krijgen. Voor het tv-programma Gebruikte stenen bezoekt Hannelore Struijs in Brabant een groot aantal voorbeelden.

Herbestemming

In de serie laten deskundigen van onder andere gemeente 's-Hertogenbosch en (oud-)medewerkers zien hoe belangrijk die gebouwen en bedrijven zijn als cultureel erfgoed, wat hun maatschappelijke functie is geweest en hoe hun toekomst eruit ziet. Architecten en bouwkundigen vertellen over hun uitdaging om de soms vervallen of in onbruik geraakte panden zodanig te verbouwen, dat ze een nieuwe bestemming konden krijgen voor horeca, cultuur, wonen of werken. 

Grasso's Machinefabrieken N.V. in 1931
Grasso's Machinefabrieken N.V. in 1931. Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Gebruikte stenen

Gebruikte Stenen is mede tot stand gekomen door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant, BOEi, de gemeentes ’s-Hertogenbosch, Helmond, Breda, Eindhoven en Tilburg, en stichting Mommerskwartier, stichting Jacques de Leeuw en stichting Cultuur Eindhoven.

Kijk naar Gebruikte stenen op Omroep Brabant: vanaf 10 november iedere dinsdagavond vanaf 17.50 uur op tv, daarna ieder uur herhaald.

  • Uitzending over de Tramkade is te zien op dinsdag 1 december.
  • Uitzending over Grasso is te zien op dinsdag 12 januari.