Detectorzoeker vindt muntschat van ruim 350 middeleeuwse munten

Een metaaldetectorzoeker vond tussen 2021 en 2023 op een akker in Rosmalen ruim 350 munten. De munten zijn tussen 1374 en 1378 verborgen. De muntschat is op 30 november tussen 12:30 en 16:00 uur te bekijken bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch.


Een collage met gevonden munten

In de loop der jaren zijn de munten door het ploegen over de akker verspreid geraakt. Door het zoekwerk zijn de munten nu weer aan het licht gekomen. Inmiddels komen er geen munten meer tevoorschijn.

Vondst op akker in Rosmalen

In het najaar van 2021 doet een metaaldetectorzoeker uit Rosmalen op een akker de vondst van zijn leven. Kort nadat hij een metaaldetector heeft aangeschaft vindt hij op een akker enkele middeleeuwse zilveren munten. De keer erop vindt hij er nog enkele en bij elk bezoek komen er nieuwe exemplaren tevoorschijn.

Uiteindelijk verzamelt hij samen met enkele andere zoekers een schat van minimaal 361 zilveren munten. Uit een eerste analyse blijkt dat ze tussen 1374 en 1378 zijn verborgen. Het exacte aantal kan niet worden bepaald omdat van sommige munten nog maar kleine stukjes bewaard zijn gebleven. Hij meldt de vondst bij de PAN, de organisatie die metaalvondsten in Nederland registreert. Al snel is het belang van de vondst duidelijk. Het is een van de grotere muntschatten uit deze periode.


De munten werden gevonden op een akker

Zeldzame exemplaren

Wie de munten ooit verborgen heeft weten we niet. De munten moeten destijds in korte tijd bij elkaar zijn gebracht. Het vermoeden is dat we hier met de schat van een handelaar te maken hebben. Onder de munten zijn veel exemplaren uit Brabant, Gelre, Holland, Luik en Vlaanderen. Ook bevat de schat enkele zeldzame exemplaren uit de regio waaronder Gennep, Grave en Ooijen. Daarom denken we dat de handelaar in deze regio actief was.

Waarom de schat ooit is verborgen blijft gissen. Aan het eind van de 14de eeuw waren er regelmatig strubbelingen tussen Brabant en Gelre. Misschien heeft de eigenaar de munten verborgen en was er geen kans om ze nog op te halen of terug te vinden? Dat zullen we helaas nooit weten. De schat is vooral interessant omdat deze van een handelaar moet zijn geweest die de munten in korte tijd verzameld heeft. De munten zeggen veel over de handel in die tijd en over welke munten er tegelijk in omloop waren.

Tijdelijk te zien bij Erfgoed 's-Hertogenbosch

Wat de vinder met de munten gaat doen is nog onbekend. In ieder geval is nader onderzoek gewenst naar het historische en numismatische belang van deze spectaculaire vondst. De munten worden op donderdag 30 november tussen 12:30 en 16:00 uur tijdelijk tentoongesteld bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch aan de Bethaniestraat 4.