De verrassende voorgevel van Hinthamerstraat 160

Hinthamerstraat 160 heeft een Frans tintje. Dat ontdekte onze monumentenadviseur Diane van der Heijden onverwachts tijdens onderzoek naar het pand. Het huis aan de Hinthamerstraat, ook wel bekend als 'De Stadt Ravensteijn', is de afgelopen jaren in restauratie geweest. Hierbij zijn alle vertrekken onderhanden genomen. Als bekroning op dit lange en zorgvuldige proces is de voorgevel gerestaureerd. En in deze laatste fase is een verrassing tevoorschijn gekomen.

Hinthamerstraat 160

Druiventros

De voorgevel was tot voor kort niet uitvoerig onderzocht door Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De aandacht van de monumentenadviseur ging vooral uit naar de kap en de balklaag van de Hinthamerstraat 160. Deze komen uit de late middeleeuwen. “Wat betreft de voorgevel waren we in de veronderstelling dat het duidelijk was wat we zagen”, legt Diane uit. “Het is een bakstenen voorgevel uit omstreeks 1880-1890, gebouwd in een Neorenaissance vormentaal.”

Als je voor het huis staat, zie je op de begane grond een fraai gedetailleerde winkelpui van hardsteen. Deze pui wordt aan de bovenzijde afgesloten door voluutvormige consoles waarop een kroonlijst rust. Boven de ingang is ook nog een gebroken gebogen fronton aanwezig. Midden in dit fronton bevindt zich een steen waarin een druiventros is afgebeeld.

Winkelpui
Winkelpui van hardsteen met voluutvormige consoles en een kroonlijst

Frans en kostbaar

Diane: “Hierboven troffen we iets anders aan dan verwacht: Franse kalksteen!” We hebben op enkele plekken de vele verflagen verwijderd. Toen kwam het kalksteen tevoorschijn. Niet alleen de frontons boven de ramen op de eerste verdieping (“met prachtig ingewerkt schelpmotief!”) zijn in dit kostbare materiaal vervaardigd. Maar ook de banden, de hoekblokken en de gootklossen met fries.

Frans kalksteen heeft als eigenschap dat aan de oppervlakte een donkere gipskorst ontstaat als ze in aanraking komt met regenwater. Aangezien er een duidelijke gipskorst onder de verflagen tevoorschijn is gekomen, zal de kalksteen lange tijd niet geschilderd zijn geweest.

Frans kalksteen
Frans kalksteen met frontons boven de ramen

Besloten is om het de Franse kalksteen op de gevel van Hinthamerstraat 160 in het zicht te laten. En dus niet opnieuw te schilderen. Hiervoor dient de steen wel op enkele plekken te worden gerestaureerd. Er mag geen water in blijven staan omdat dan schades snel groter kunnen worden. Holtes zijn daarom vakkundig dichtgezet. Diane: “Een mooie voltooiing van de restauratie, het huis staat er weer prachtig bij en de voorgevel straalt als nooit tevoren!”

Eigenaren Corine van Wijk en Robert Boom: “Het is een pand met een ingetogen schoonheid. Het is heel mooi om de historie van het pand weer in ere te herstellen. Dat is zeker gelukt!

Hinthamerstraat 160

Gevelrestauratie

Erfgoed ’s-Hertogenbosch is als adviseur nauw betrokken bij de restauratie van Hinthamerstraat 160. Om dit gemeentelijk monument voor zowel de eigenaren als de inwoners en bezoekers van de stad te behouden, is een restauratiesubsidie verstrekt.

Meer info