De keuken van Bosch in het Groot Tuighuis

Naar aanleiding van de expositie ‘De stad van Bosch’ organiseert de Afdeling Erfgoed drie middagen in het Groot Tuighuis waarop u nader kennis kunt maken met bepaalde aspecten uit de tentoonstelling. Op zaterdagmiddag 17 september tussen 13.00-16.00 uur staat het culinaire aspect centraal. U kunt dan horen en zien hoe en welke gerechten bereid werden in de tijd van Bosch. Natuurlijk valt er ook wat te proeven. 

Puntneuzen & kersenpitten

Aanleiding voor de historische middag is de presentatie van het boek ‘Puntneuzen &  kersenpitten’. Hierin presenteren Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s van gerechten met middeleeuwse bodemvondsten uit de collectie van de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Op de historische middag van 17 september geeft Jeroen Thijssen om 14.00 en 16.00 uur een presentatie. Hij gaat in op de gerechten en de recepten, maar ook op de rol die eten speelt in de schilderijen en de tijd van Jeroen Bosch.

Lizet Kruyff verzorgt daartussen om 15.00 uur een workshop ‘kruiden en specerijen bij Bosch’. Met vijzel en stamper maakt ze –samen met het publiek- specerijen. Ingrediënten zijn verschillende pepers, kaas en honing, en allerlei verse kruiden. Het resultaat daarvan zal ter plekke te proeven zijn!

Natuurlijk is dan ook het boek ‘Puntneuzen & kersenpitten’ te koop.

Overige historische middagen

Op zondag 16 oktober (tijdens de Nationale Archeologiedagen) komt de moderne uitwerking van de stad van Bosch aan bod. Dan krijgt u alles te horen over de achtergronden, bronnen en het maken van 3D-reconstructies van Bossche huizen en straten bij de Afdeling Erfgoed. Op zondagmiddag 27 november ten slotte, kunt u een historische modeshow beleven tijdens de presentaties rond het thema ‘Kleding in de tijd van Bosch’.

De historische middag ‘De keuken van Bosch’ vindt plaats op zaterdag 17 september a.s. vanaf 13.00 uur in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 te ’s-Hertogenbosch.