De Gruyterfabriek per boot

Op vrijdagmiddag 25 mei is een steiger en trap aan de Industriehaven geopend. Daarmee is De Gruyterfabriek weer bereikbaar vanaf het water. De afdeling Erfgoed van gemeente ’s-Hertogenbosch is opdrachtgever van het project.

Het opstappunt is onderdeel van de verdere ontwikkeling van het cultuur-toeristisch varen in ’s-Hertogenbosch. Wethouder Huib van Olden: "Met de aanleg van deze steiger wordt ook de industriehaven bereikbaar vanaf het water en ontstaat er een nieuwe verbinding met de binnenstad. De vaargidsen maken er een unieke tocht van dankzij de mooie anekdotes uit het verleden".

Bedrijvigheid

Vroeger was hier aan de kade veel bedrijvigheid. Hier draaiden de kranen, werden schepen gelost en vond overslag van goederen plaats. De bedrijvigheid in de voormalige fabriek is weer helemaal terug. Ruim 165 ondernemers huren het in totaal 54.000m2 grote bedrijfsverzamelgebouw. De herbestemming van de fabriek trekt veel (inter)nationale belangstelling. Voor de ontvangst en rondleiding van groepen heeft de eigenaar BIM Vastgoed een partner gevonden in de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Een groep vrijwilligers heeft een opleiding gekregen tot gids industrieel erfgoed.

Steiger, gas- en volthuisje

Op de kade, vrijstaand van het fabriekscomplex, staan twee markante gebouwtjes: het Gas- en het Volthuisje. Beide gebouwen zijn gerenoveerd en het Volthuisje is nu een inspirerende plek voor ontvangsten (ca. 50 personen). Beheer en reserveringen worden uitgevoerd door Brasserie De Gruyterfabriek. De nieuwe trap en steiger zijn ontworpen door Martien van Osch, bureau OSLO te Berlicum. Vanaf mei wordt er gevaren vanaf Bolwerk Sint Jan naar De Gruyterfabriek. Voor de ondernemers levert dit een nieuwe manier om hun relaties te ontvangen. Groepsrondleidingen door De Gruyterfabriek met een vaar-arrangement zijn online te boeken of via de reserveringslijn: 0900 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek).


Flyboarden bij opening van nieuwe steiger