Data science studenten aan de slag met Bossche erfgoed

Welke data kansen zijn er in erfgoed? Sinds september zijn bijna 50 studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) aan de slag met data van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Donderdag 1 november gaven zij hun tussentijdse presentaties in het voormalige klooster Mariënburg.

Erfgoed ’s-Hertogenbosch beschikt over een grote hoeveelheid aan gedigitaliseerde cultuurhistorische informatie en objecten zoals bevolkingsregisters, foto’s, kaarten, informatie over archeologische opgravingen en historische gebouwen. Dit omvangrijke aanbod aan erfgoeddata willen wij voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken. Door de digitalisering van het erfgoed ontstaan daar nieuwe kansen voor.

Waarde halen uit data

Maar liefst 11 teams met studenten onderzoeken hoe er meer waarde is te halen uit de beschikbare erfgoeddata. De projecten worden opgestart vanuit een business case. Daarbij wordt rekening gehouden met de technische haalbaarheid, de wenselijkheid voor de klant en de levensvatbaarheid. Eind november worden de projecten afgerond.

Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een applicatie voor het ondersteunen van het beslissingsproces voor vastgoedontwikkelaars die te maken krijgen met monumenten en archeologie. Of het inzetten van een techniek met fotoherkenning om zo de beeldbank op een andere manier toegankelijk te maken. Andere studenten werken aan een service speciaal voor leerkrachten en leerlingen of juist aan een mobiele app om erfgoed op locatie toegankelijk te maken voor toeristen.

Den Bosch Data Week

Momenteel is de Den Bosch Data Week in volle gang. Inspirerende sprekers geven op verschillende plekken demonstraties en workshops. De nadruk ligt op welke impact data heeft in verschillende vakgebieden. Al eerder deze week gaven Dennis Dekker (Erfgoed ’s-Hertogenbosch) en Annelies Bobelyn (JADS) op de openingsdag een presentatie over ‘Data kansen in erfgoed’. Over het openstellen en verbinden van erfgoeddata en de nieuwe mogelijkheden om complexe vragen te stellen, verbanden te leggen en tot nieuwe inzichten te komen. De activiteiten duren nog tot en met 3 november. Bekijk het programma via: www.denboschdataweek.nl