Bossche kids speuren door erfgoed tijdens de Dataweek

Bij twintig kinderen uit 's-Hertogenbosch en omgeving stond de herfstvakantie in het teken van erfgoed en data. Ze namen deel aan de JADS Dataweek School, dit jaar georganiseerd door de Jheronimus Academy of Data Science en Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Kinderen aan het werk
Kinderen tijdens de JADS Dataweek School 2021

Stadspoorten

Tijdens de JADS Dataweek School maakten de 9-12 jarigen op een toegankelijke manier kennis met de wonderbaarlijke mogelijkheden van data science en (digitaal) erfgoed. Ze gingen aan de slag met de zogenaamde Bossche poortregistraties. Deze registers bevatten informatie over de personen die 300 jaar geleden 's-Hertogenbosch binnenkwamen via de stadspoorten.

Vestingkwartet
Via het 'Vestingkwartet' raakten de kinderen vertrouwd met de data uit de poortregistraties

Archiefbezoek
In het archiefdepot van Erfgoed 's-Hertogenbosch leerden de kinderen over de bewaarplaats van alle historische data over het verleden

Schippers en militairen

Na drie dagen presenteerden de kinderen vol trots het resultaat van hun harde werk aan hun ouders. Wist je dat mensen vroeger hele gekke namen hadden? En waarom zoveel bezoekers van 's-Hertogenbosch schipper of militair waren? Al dat harde én leuke werk leverde ook nog wat op: een heus diploma van de JADS Dataweek School!

Onderzoek
De dataset onderzoeken

Stadswandeling
Stadswandeling langs de restanten van de vesting