Bossche Bevrijdingsrok tentoongesteld bij Erfgoed 's-Hertogenbosch
Wethouder Marianne van der Sloot opende donderdag 26 juni de tentoonstelling 'De Bevrijdingsrok: Symboliek en Verhalen'. Dit community-kunstproject van Jetty Lobregt is geïnspireerd op de historische bevrijdingsrok. Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding riep zij Bosschenaren op om samen een moderne bevrijdingsrok te maken, opgebouwd uit persoonlijke lapjes stof met een eigen verhaal. De tentoonstelling is tot met 23 september te zien bij Erfgoed 's-Hertogenbosch aan de Bethaniestraat 4.
Wethouder Marianne van der Sloot opent de tentoonstelling
Familie van Jetty en Marianne van der sloot bij de bevrijdingsrok
Meer dan een kunstwerk
De bevrijdingsrok, officieel de Nationale Feestrok genoemd, ontstond direct na de Tweede Wereldoorlog als een symbool van herwonnen vrijheid. Vrouwen maakten een feestelijke rok van restmaterialen zoals oude lapjes, linten, knopen en andere siermaterialen. Elke bevrijdingsrok vertelt een persoonlijk verhaal. Het bracht kunstenares Jetty Lobregt op het idee om een hedendaagse Bossche Bevrijdingsrok te maken. Ze nodigde inwoners van 's-Hertogenbosch uit om deel te nemen aan dit collectieve kunstwerk.
Iedereen kon bijdragen door een persoonlijk lapje te decoreren met eigen herinneringen, verhalen en materialen. Sommigen borduurden, anderen voegden stukjes van betekenisvolle kleding toe en weer anderen gebruikten kleuren en patronen die voor hen symbool stonden voor hoop en vrijheid. Het project groeide uit tot meer dan een kunstwerk. Het werd een levendig platform waar Bosschenaren hun familieverhalen en oorlogsherinneringen konden delen.
Eerbetoon
De tentoonstelling is ook een postuum eerbetoon aan Jetty Lobregt, voor haar enorme bevlogen betrokkenheid bij dit en vele andere projecten voor de stad. Haar betrokkenheid en passie voor de gemeenschap worden geëerd. De opening werd bijgewoond door de familie en vrienden van Jetty Lobregt en mensen met wie zij samenwerkte. Jetty maakte deze rok niet alleen.
Wethouder Van der Sloot prees Jetty Lobregt voor haar vermogen om mensen te verbinden en samen het leven te vieren, en benadrukte de actualiteit van de symboliek van de rok en het belang van de 'van ik naar wij'-gedachte. "Jetty had dat bijzondere talent om mensen echt te zien, zoals ze zijn. Met warmte, creativiteit en verbinding wist ze iedereen mee te nemen in haar verhaal. Deze rok is daar het levende bewijs van. Ieder lapje is een verhaal, samen zijn de lapjes een prachtige rok. Dat verbindt, net als Jetty."
Bezoekers bekijken de bevrijdingsrok tijdens de opening van de tentoonstelling
Bezoek de tentoonstelling
De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om na te denken over de betekenis van vrijheid. De Bossche Bevrijdingsrok is - samen met historische bevrijdingsrokken - te bekijken tot 23 september bij Erfgoed 's-Hertogenbosch (Groot Tuighuis), Bethaniestraat 4, 5211 LJ, ’s-Hertogenbosch.