Beschilderd plafond ontdekt uit de 19de eeuw

Bij verbouwingswerkzaamheden in het pand Oude Dieze 17 zijn op twee stucplafonds schilderingen gevonden. De plafonds dateren uit de late 19de eeuw. Steeds meer blijkt dat  dit soort plafonds niet eenvoudig wit, maar vaak ook heel kleurig waren.

Het rijksmonument Oude Dieze 17 werd jarenlang gebruikt als kantoor en wordt nu weer verbouwd tot woonhuis. Bij de voorbereidingen voor de restauratie van het stucwerk ontdekte restaurateur Bjorn Fleuren de schilderingen.

Het gaat om een versiering met neorenaissance-elementen die langs de lijst en rond het middenornament is aangebracht. Daarvoor zijn sjablonen gebruikt, gecombineerd met uit de hand geschilderde elementen. Als ondergrond zijn verschillende beige/bruine kleuren toegepast, waarmee ook de stucornamenten zijn gekleurd.

Uniek

Het unieke aan dit plafond is dat de schildering niet rechtstreeks op het stucwerk is aangebracht, maar op linnen doek. Mogelijk hoopte men op deze manier te voorkomen dat scheuren het stucwerk op den duur gingen ontsieren.

De bruine kleuren en gestileerde krullen maakten oorspronkelijke deel uit van een donker interieur. Een dergelijke stemmige sfeer was aan het eind van de 19de eeuw in de mode. De plafonds lijken dan ook niet direct te passen in een licht hedendaags interieur. Toch gaat de nieuwe de eigenaar van het pand de uitdaging aan en laat naast het stucwerk ook beide schilderingen restaureren.

Meer weten over deze bijzondere vondst en het pand?
Lees verder in onze verhalenbank